”Jag har gått min egen väg”

avHa Ab

HOCKEY

Olofssons resa till JVM liknar ingen annan: ”Tappade självförtroende”

1 av 2
Draftades i andra rundan.Fotooto:

Gustav Olofsson har nått sitt mål: att få spela junior-VM.

Men hans resa dit liknar ingen annan:

– Alla har sina egna vägar att gå och det här har varit min, ­säger den svenska JVM-backen.

Ta en titt på kartan här ovan och ni förstår att Gustav Olofsson, 19, har haft en annorlunda väg till junior-VM. Han och familjen har redan flyttat fler gånger än många gör under en livstid, och anledningen är pappa Håkans jobb som internal audit (intern granskare, fritt översatt) hos ett multinationellt företag:

– Han ser till att allting fungerar, att det inte är några förfalskningar och så. Pappa hade samma jobb när vi bodde i Umeå men det blev för mycket resande, då valde vi att flytta tillbaka, säger Gustav Olofsson på klockren svenska om den senaste flytten från Sverige till USA.

Hur har det varit att bryta upp och flytta så många gånger?

– Det har faktiskt inte varit så svårt och just hockeyn har hjälpt mig extremt mycket. När man är med i ett lag blir det att man hänger tillsammans även utanför rinken. Det har gjort det lätt att komma in på nya ställen och lära sig språket.

Flyttade till Kalifornien

Gustav Olofsson började spela ishockey när familjen bodde i Wien och fortsatte när flytten gick till norra Kalifornien.

– Hockey är inte lika stort där som i södra delarna av Kalifornien, men jag började spela med ett lag som hette Santa Clara Black­hawks, berättar han.

Men det var i Björklöven och Umeå – där Gustav Olofsson bodde mellan femte och åttonde klass – som det hände saker.

– Det började gå riktigt bra då. Jag spelade med Västerbotten i TV-pucken och det är ju sedan det börjar med U16-landslagen och sånt.

Då kom nästa flytt.

Hur var det att lämna Sverige?

– Nja, men det gick bra ändå. Jag tappade lite självförtroende direkt jag kom dit, men sedan funkade det lika bra som i Sverige. Och för mig har det varit extremt bra att spela på liten rink när man strävar efter proffsspel i NHL.

För det är mot NHL han siktar och nu är det mer än fråga om när det blir. Minnesota Wilds draftade Olofsson i den andra rundan i somras. Den spel- och skridskoskicklige backen har redan jämförts med en annan ung svensk back i Minnesota, Jonas Brodin.

– Det var något jag jobbade för hela förra säsongen. Jag tog verkligen tag i spelet och det var extremt kul att bli vald så tidigt. Det är något jag aldrig kommer att glömma.

Är det aktuellt med Minnesota redan nästa säsong?

– Målsättningen är att komma dit så fort som möjligt. Då går det inte att sitta och hoppas att det ska hända utan det gäller att satsa på att komma dit. Vi får se om det blir något redan i sommar, om klubben pushar för något, säger han.

Men nu är det junior-VM på hemmaplan som gäller för Gustav Olofsson. Efter att ha gjort sin första landskamp först i oktober har han nu spelat till sig en JVM-plats.

”Blev borttappad”

– Jag blev lite borttappad när jag flyttade från Sverige efter TV-pucken, men alla har sina egna vägar att gå och man ska ju mötas vid den här nivån. Nu är jag där jag har siktat på.

Så JVM har varit ett stort mål?

– Ja, så har det varit. Det är alltid bra att sätta upp mål att jobba mot och att JVM avgjordes på hemmaplan motiverade mig ännu mer. Jag har suttit och kollat på tv genom åren. Alla i familjen har suttit och hejat på Sverige, och jag har tänkt att där vill jag spela någon gång.

Du har bott många år i USA, var det ändå självklart att representera Sverige?

– Ja, verkligen. Även om vi har bott i USA har det alltid varit att Sverige är bättre och Sverige är hemma. Det har aldrig varit någon tvekan att det är med Sverige jag vill spela. Även om jag älskar USA har jag aldrig kallat det hemma, det är bara där jag bor.

Till sist en klassisk fråga, vad är bäst med att komma tillbaka till Sverige?

– Maten och godiset. En god kebabtallrik eller en tunn pizza. Eller Marabou mjölkchoklad och Polly. Det finns inget bättre, det går inte att hitta i USA.

Olofssons resa

1 Gustav Olofsson bodde sina första år i Borås.

2 Sedan flyttade familjen till Robertsfors i Västerbotten.

3 Nästa anhalt var Wien och det var där, som sjuåring, som Gustav började spela ishockey.

4 Från Wien gick flyttlasset till norra delarna av Kalifornien och där bodde familjen Olofsson när Gustav gick i andra till femte klass.

5 Saknaden efter Sverige blev för stor och familjen återvände till Sverige och Umeå. Där bodde familjen när Gustav gick i femte till åttonde klass och han spelade med Björklöven.

6 Pappan arbetssituation, med företagets bas i USA och resor runt världen, gjorde att det blev för komplicerat att bo kvar i Umeå. Nu gick flyttlasset till Denver. Gustav spelade junior­hockey med Green Bay Gamblers i Wisconsin

7 Sedan den här säsongen spelar och bor Gustav på Colorado College, en dryg timmes bilresa från familjens hem i Denver.

ARTIKELN HANDLAR OM