Blomdahl oerhört viktig för AIK – men vem ska visa vägen för Örebro?

HOCKEY

ÖREBRO. Åtta matcher med ny huvudtränare.

Men Örebro har inte fått något lyft med Kent Johansson.

Och förluster som den mot AIK har nykomlingen definitivt inte råd med.

Foto: Sportbladets Hans Abrahamsson.

När vi ändå är inne på förluster mot AIK. Örebro har nollat i samtliga fyra möten den här säsongen och målskillnaden är hemska 4–18. Tolv förlorade poäng mot en tippad bottenkonkurrent.

Snacka om att välja fel bogey team.

Örebro hade tolv raka förluster när Patrik Ross lämnade, men tog ändå 23 poäng på lika många matcher under hans ledning.

Poängsnittet har ökat, men ytterst marginellt, sedan Kent Johansson tog över laget. Nio poäng på åtta matcher. Både Örebro och Kent Johansson hade givetvis hoppats på mer.

Kenta Johansson behöver mer tid

– Klart jag är bekymrad över att vi inte vinner fler matcher. Det är två- och trepoängare som gör att man lyfter i tabellen, sa Johansson när han kom ut från tränarrummet efter ett långt möte.

Samtidigt måste Johansson givetvis få mer tid att sätta sin prägel på laget. För Örebro handlar det i första hand om att hitta ett fundament i spelet som håller genom en tuff kvalserie. För där tror jag att Örebro spelar till våren.

Framför allt om laget fortsätter uppträda lika naivt och utan ödmjukhet i de känsliga områdena på isen. De tre första målen mot AIK kom efter generande slarvigt spel vid blålinjerna.

I går var det starten som fällde Örebro. Jag skulle kunna rada upp saker som laget gjorde fel i matchinledningen, men jag väljer att hylla AIK i stället. Stockholmarna var riktigt riktigt bra under hela den första perioden. Störst var skillnaden i passningsspelet. Medan hemmalaget spred puckar över hela isen och i de farliga områdena hade AIK en precision i passningsspelet som gav flyt i spelet och skapade stora problem för Örebro.

Det small direkt, två gånger om. Efter 3.59 stod det 2–0 till AIK. Redan efter fyra minuter gjorde AIK det matchavgörande målet.

Tränaren Rikard Franzén bad nästan om ursäkt för att laget vann i går. Det behöver han absolut inte göra. AIK var smartare, distinktare och skickligare när lägena dök upp.

Nyttig retsticka

Lagkapten Patric Blomdahl var kung i det fysiska spelet och manglade redan i den första perioden Örebros största spelare. Först Viktor Ekbom, som tvingades kliva av, och sedan den väldige Marko Anttila.

– Jag gjorde det jag ska göra och det känns skönt när benen är pigga och jag kan spela det spel jag är bäst på, sa Blomdahl.

AIK-kaptenen fortsatte med sitt fysiska spel under hela matchen och retade upp offensiva nyckelpjäser som Anttila och Tim Wallace.

– När du märker att du får dem att tänka på annat blir det ännu mer inspirerande att fortsätta.

Sedan var de på dig en hel del, sa jag.

– Ja, men jag är inte lika lättretad som förr i tiden. De får försöka med något annat för att få mig ur balans, svarade Blomdahl med ett leende.

Han var den som visade vägen och Blomdahls attityd blir oerhört viktig för AIK:s fortsatta kamp för att undvika kvalserien.

Ingen SHL-klass på hemmalaget i går

Vem som ska leda Örebro är jag mer osäker på. I går var det egentligen bara Marko Anttila som klev fram.

I stället visade laget upp dåligt humör i slutminuterna. Emil Kåberg avslutade med ett matchstraff för en våldsam slashing.

Nej, det var inte SHL-klass någonstans över Örebros uppträdande i går. Jag misstänker att det kommande juluppe- hållet är efterlängtat för Kent Johansson. Han har en hel del som måste rättas till.

ARTIKELN HANDLAR OM

Örebro HK