”Du ser hur fort saker och ting förändras”

Av: Daniel Hultqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Lundqvist berättar om händelsen som skakade familjen

Familjelivet blir allt viktigare för världens bästa målvakt – men NHL-karriären är långt ifrån över.

I en lång intervju med Göteborgs-Posten berättar Henrik Lundqvist, 31, tillsammans med brorsan Joel om händelsen som gjort att familjen alltid kommer i första hand.

När pappa Peter tvingades till en hjärnoperation.

– Vad blir viktigt, vad prioriterar du? Du ser hur fort saker och ting kan förändras, säger Henrik Lundqvist.

Joel Lundqvist.

Det var i december 2007 som hockeybrödernas pappa tvingades till operation för en hjärntumör. Joel Lundqvist spelade då i Dallas.

– Han skulle vara sjukskriven i en månad ... och så ändrades allting. Det blev för alltid. Det hände också när jag var där borta i USA – så ingen var hemma, utom mamma Eva, säger Joel.

För GP berättar bröderna om hur de slets mellan hopp och förtvivlan hur det skulle gå.

”Han klarar sig själv nuförtiden”

– I början var det: Kommer han att klara sig? Skulle vi åka hem? Sen gick det några dagar, det var mitt i säsong, vi avvaktade. Sen fick vi beskedet att han kommer att klara sig. Frågan är bara hur mycket han kommer att återhämta sig, minns Henrik i dag.

I dag mår deras pappa bättre, även han aldrig blev helt återställd. Henrik Lundqvist berättar att pappan varken kunde gå eller prata direkt efter operationen.

– Han klarar sig själv, nuförtiden. Det var en godartad tumör, som satt lite djupare och blockerade några kärl. Det blev lite mer avancerat än vad som var beräknat, säger Joel.

Vill spela tills 40

Händelsen har gjort att bröderna Lundqvist i dag värderar livet annorlunda.

Då: Bara hockey.

Nu: Familjen.

– Det får en annan tyngd, det här med att skaffa familj. Vad blir viktigt, vad prioriterar du? Du ser hur fort saker och ting kan förändras, säger Henrik till GP och som har tatuerat in dottern Charlises namn på sin vänstra arm.

– Jag har blivit bättre på att njuta av de bra stunderna. Förr var jag väldigt fokuserad på mer, mer, mer. Jag vill fortfarande bli bättre, jag känner suget. Men jag har lärt mig att hitta en balans när jag kan koppla av. Då mår jag också bättre – och går inte runt och är supertaggad hela tiden, säger Henrik, som knappast har några planer på att lägga av.

Han vill fortsätta i NHL – länge.

– Det känns som ett rimligt mål att köra till 40. Om jag får vara hel.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN