Petterssons nya succé – får priset för andra gången

Rookie-stjärnan fortsätter kamma hem priser

Av: Jacob Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Crosby, Ovetjkin, McDavid och Selänne klarade det inte.

Men Elias Pettersson, 20 år från Ånge, fixade biffen.

I går utsågs han till månadens rookie i NHL för andra gången på säsongens tre första månader.

20-åringens framfart under sin debutsäsong har undgått få eller inga hockeyfrälsta.

Under december månad har han tilldelats priset som månadens rookie – för andra gången. Petterson fick priset i oktober också.

Bättre än superstjärnorna

Det är en bedrift som få klarat av. Ingen av dagens storstjärnor – Connor McDavid, Alexander Ovetjkin och Sidney Crosby – har prisats som Pettersson under sin debutsäsong.

Inte heller tidigare superstjärnor som Joe Sakic, Brett Hull, Aleksej Jashin och Teemu Selänne har inlett sina debutsäsonger lika starkt prismässigt.

Senast en svensk lyckades med konststycket var säsongen 1991/92, när Nicklas Lidström fick priset i november och december.

Utöver Petterson och Lidström är det ytterligare en svensk som blivit prisad två gånger under säsongens tre första månader – Kjell Dahlin, också från Medelpad, precis som Elias Pettersson.

Dahlin fick priset i oktober och december under säsongen 1985/86.

Stark poängproduktion

Elias Pettersson noterades för tio poäng på åtta matcher när han fick utmärkelsen i oktober – i december har han producerat än bättre.

Med 17 poäng (6+11) på 14 matcher blev Ånge-sonen återigen utvald, något NHL berättar på sin hemsida.

Sammanlagt har 20-åringen, som senast spelade i SHL med Växjö, noterats för 39 poäng (19+20) på 36 matcher och med det toppar (!) han den interna poängligan i Vancouver.

Jagar slutspelsplats

För laget har det inte gått riktigt lika bra, men Canucks nosar på en slutspelsplats och ligger i skrivande stund nia i den västra konferensen.

– Vi tror på oss själva och känner absolut att vi kan klara att ta en playoffplats, sa Pettersson själv till Sportbladet efter segern mot Edmonton i förra veckan.

Natten mot torsdag, svensk tid, väntar Ottawa på bortaplan för Pettersson och hans mannar.

Noterbart är att priset som månadens rookie i NHL den här säsongen bara har gått till svenskar. I november gick priset till Buffalos jättetalang, Rasmus Dahlin.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN