Äntligen comeback för Theo Fleury

Avstängd 2003 för drogproblem – sex år senare är han tillbaka

Han harHan har haft både alkohol- och drogproblem.

Men natten mot i går gjorde Theoren Fleury comeback.

Det blev succé direkt.

– Med tanke på den väg mitt liv har gått så passade det här avgörandet bra, säger han

Theoren ”Theo” Fleury har haft ett liv och en karriär som sannerligen har gått upp och ner.

Efter att under sina sista juniorår snittat runt två poäng per match för sitt Moose Jaw Warriors i WHL kom han 1988 till Calgary Flames i NHL.

Där blev han omgående en publikfavorit med sitt hänsyslösa aggressiva spel som dessutom kryddades med många poäng.

Redan under sin rookie-säsong i NHL var han en av Calgarys ledande spelare och vann Stanley Cup.

Trots att Fleury fortsatte att vara en av ligans kanske mest lysande stjärnor och fortsatte att ösa in poäng började han vid sidan om isen att bygga upp stora problem som gav karriären en riktning som ingen hade önskat.

I slutet av 90-talet eskalerade hans problem med droger och alkohol, problem som han hade haft ända sedan han inledde karriären i Calgary.

Vad problemen berodde på? Enligt Fleury själv hade han inte tillräckligt bra psyke för att klara av livet som NHL-spelare.

– När du spelar bortahockey i Russel, Manitoba, i minus 35 grader, då ser du aldrig dig själv som Paris Hilton, du tänker aldrig att du är kändis och ska skriva autografer, eller att någon tänker på dig som en speciell person. Jag var inte tillräckligt mogen för att kunna kontrollera något sådant. Det är ingen undanflykt. Det är sanningen, sa Fleury i en intervju med Calgary Herald förra hösten, där han även erkände att han hade problem med det mesta.

– Jag hade alkoholproblem, jag hade spelproblem. Jag hade många problem.

Våren 2001 sökte han frivilligt hjälp hos NHL:s missbrukarprogram, vilket gjorde att han missade sitt New York Rangers sista 20 grundseriematcher den säsongen.

I och med att han klev in i programmet blev han även tvingad att lämna drogtester under resten av karriären i NHL.

Säsongen 2002/03 blev problemen tydliga för Fleury, som då spelade i Chicago. I oktober blev han avstängd från allt NHL-spel och placerades i ett rehabiliteringsprogram efter att han hade överträdit drogreglerna som ligan hade.

Säsongen därpå inledde han med en 25 matchers avstängning på grund av att han hade brutit mot ligans drogregler.

Strax efter återkomsten kom dock händelsen som såg ut att bli Fleurys slutgiltiga avsked till NHL-hockeyn.

I januari 2003 var han tillsammans med några lagkamrater ute på en strippklubb i Columbus. Vad som hände sedan vet han inte. Allt han minns är att han vaknade till liv igen från medvetslösheten, i smärta och helt dyngrak, liggandes i sitt hotellrum i en pöl av blod.

– Jag bara tänkte och tänkte: ”Vad fan har hänt med mig?”, har han sagt till Calgary Herald.

Incidenten blev det sista avtrycket han gjorde i NHL. Ligan stängde av honom på livstid eftersom han inte kom till rätta med sina drogproblem.

Fleury vägrade dock att sluta spela ishockey. 2005 gjorde han ett gästspel i Horse Lake Thunder, ett lag i en kanadensisk juniorliga, och säsongen 2005/06 spelade han för Belfast Giants i den brittiska ligan.

Säsongen i Nordirland såg länge ut att bli hans avsked till ishockeyn.

Hans liv skulle dock ta en vändning.

Efter en natt i Calgary, där Fleury låg ensam i mörkret omgiven av mörka skuggor, bestämde han sig:

– Jag sa till mig själv: ”Jag kan inte göra det här längre. Jag kan inte leva på det här sättet längre.” Du kommer till en punkt när du inser att du inte kan längre, då en väldigt enkel men sann fråga måste bli besvarad: Hur ska jag kunna ha ett hyggligt förhållande med någon annan om jag inte kan ha det med mig själv? sa han till Calgary Herald tidigare i veckan.

För en vecka sedan kom bomben: Fleury hade fått ett try out-kontrakt med Calgary Flames, klubben han för snart två decennium sedan slog igenom i.

Fleury säger sig ha varit nykter i fyra år (i går var årsdagen), och alla människor som har talat om honom i media den senaste veckan beskriver en Fleury i toppform.

– Jag träffade honom i går kväll, han såg fantastisk ut, han lät fantastisk och han verkar må bra och har varit nykter under ett par år, sa NHL:s kommisionär Gary Bettman till Calgarys hemsida förra veckan.

Natten till i går gjorde Fleury comeback i en match mot New York Islanders. För honom kunde matchen inte ha slutat på ett bättre sätt. Fleury satte nämligen den avgörande straffen i mål bakom Kevin Poulin.

Efter matchen erkände han att det var en speciell känsla att spela.

– När jag gick in i byggnaden i kväll kändes det... speciellt. Jag har spelat i många stora matcher. Den här var viktig på sitt eget sätt, sa han till Calgary Herald och fortsatte:

– Med tanke på den väg mitt liv har gått så passade det här avgörandet bra.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN