”Zäta är på väg mot sitt stora genombrott”

HOCKEY

Läs chatten med Mats Wennerholm

   Mats Wennerholm säger: Hej, nu är jag här. Solen har redna börjat värma upp gatorna i Philadlephia och det närmar sig tjugo grader. Och i kväll smäller det. NHL-premiär! Så fråga på.

Wille säger: Alla pratar om Foppa men tror du det finns någon annan svensk som kommer glänsa i NHL?

   Mats Wennerholm säger: Ja, det tror jag. Zäta är på väg mot sitt stora genombrott. Han blir bara bättre och bättre. Och Markus Näslund och Vancouver kommer att vara giftiga i år.

björn säger: Vilken är din drömkedja, sett till alla spelare i världen?

   Mats Wennerholm säger: Peter Forsberg, Joe Thornton, Alexander Ovechkin

gurra säger: Hej! Vad tycker du om de nya reglerna? Lite väl många?

   Mats Wennerholm säger: Ja, det är massor av nytt. Men samtidigt har det öppnat upp spelet. Det är verkligen nolltolerans på hakningar och hooking, så det kommer att bli massor av utvisningar i början. Det kommer att påverka spelet mest.

kalsongmannen säger: tror det blir mer mål än normalt under årets NHL-säsong?!

   Mats Wennerholm säger: Ja. Det kommer att bli betydligt fler mål än tidigare. Den som ska vinna poängligan måste en bra bit över hundra poäng.

Mango säger: Klarar Tampa Bay av fortsätta i vinnande takt? Eller var det bara en engångföretelse??

   Mats Wennerholm säger: Jag tror det var en engångsföreteelse. Det är oerhört svårt att vinna Stanley Cup och Tampa har tappat målvakten Khabibhulin till Chicago. Jag tycker att de är lite överskattade.

björn säger: Var det rätt av Forsberg att välja Philadelphia framför alla andra klubbar?

   Mats Wennerholm säger: Ja, det tycker jag. Speciellt nu då man varit i Philadelphia några dagar. Det märks att han är välkommen här och coachen Ken Hitchcock verkar älska honom. Eastern Conference är också betydligt hetare än den västra.

Espersson säger: Finns det inte stor risk för flopp för Flyers med tanke på målvaktsbesättningen?

   Mats Wennerholm säger: Jo. Där finns svagheten. Jag har sett Flyers i två träningsmatcher och Robert Esche har inte varit bra, för att uttrycka det milt. Men unge finländaren Antero Nittymäki ser vass ut. Han kanske kan få ett genombrott.

kesak säger: Om nu Foppa är en sån Gud som ni journalister vill få oss att tro, hur kan det komma sig att han inte var den förste spelaren som Colorado förlängde kontraktet med ???

   Mats Wennerholm säger: Joe Sakic och Rob Blake, de två dyraste spelarna i Colorado, hade gällande kontrakt. Colorado var tvungna att se till ålderstrukturen i laget och förlängde med Milan hejduk och Alex Tanguay. Men de ville inget hellre än behålla Foppa. Men det fanns i inte pengar under det nya lönetaket. Och Gud är han väl inte. Men han är en helvetes bra hockeyspelare som åtminstone jag är stolt över som svensk.

gurra säger: Hej! Tror du att någon målvakt i elitserien skulle kunna ta en plats i något NHL-lag?

   Mats Wennerholm säger: Nej, inte i dagsläget. Jo, förresten. Kanske Fredrik Norrena i Linköping.

Espersson säger: Vilken av de svenska målvakterna Hedberg, Tellan, Lunkan har störst chans till regelbunden speltid tror du?

   Mats Wennerholm säger: Där skulle jag vilja säga Lundqvist. Han har svagast konkurrens i Rangers. Tellan får chansen och Ed Belfours rygg börjar krångla igen. Hedberg. Kanske. Han har skrällt förr då han var "The Moose".

säger: Varför sticker så många unga svenskar till nhl när de flesta ändå alltid spelar i farmarligan??? Tror dom att dom ska platsa i nhl?

   Mats Wennerholm säger: NHL lockar. Det är dit alla strävar och många unga spelare tror att de blir bättre av att anpassa sig till spelet i Nordamerika i en eller ett par säsonger. Ibland funkar det, ibland inte. Men visst - Nicklas Bergfors hade varit kul att se i SSK istället för ALbany River Rats.

Blomster säger: Varför har inga NHL lag provat en svensk som headcoach för? Wikegård skulle ju passa perfekt!!

   Mats Wennerholm säger: Nja. Det vete sjutton. Det är ett helt annat spel i Nordamerika och europeiska coacher har inte gjort någon större lycka. Men Kjell Samulesson är assisterande coach i Philadelphias farmarlag Phantoms och Ulf Samuelsson är i Hartford. De är på väg upp.

gurra säger: Hej! Vem vinner poängligan?

   Mats Wennerholm säger: Peter Forsberg. Håller han sig skadefri, tror jag han har störst chans. Men Ottawas nyha förstakedja med Jason Spezza och Dany heatley har imponerat. Liksom gamle Mario Lemieux och Ziggy Palffy i Pittsburgh. De kommer att ösa in poäng i alla power play.

R-C säger: tja mats! läget? jag såg att du hade San Jose på 28e plats i år....varför då? De flesta andra experter tippar ju att SJ komme ratt gå till slutspel och ungefär 60-70% av experterna världen om har haft de som etta i sin division.

   Mats Wennerholm säger: Jag har sett det. San José har också gått väldigt bra på försäsongen och jag har justerat upp dem i min senaste ranking. Men Leksand gick också bra i träningsmatcherna. Jag tror inte på San José. Det är bara en känsla jag har. Deras division har blivit betydligt tuffare.

gurra säger: Vem är den mest överskattade respektive underskattade i NHL?

   Mats Wennerholm säger: Ur ett svenskt perspektiv är Markus Näslund mest underskattad. Han är enormt stor här i Nordamerika. Mest överskattade spelare är Bobby Holik, utköpt av Rangers och nu i Atlanta. Jag har aldrig förstått hans storhet, mer än den rent fysiska.

klebb säger: Bör man minska antalet lag för att göra ligan mer intressant?

   Mats Wennerholm säger: Jag tycker det. Det skulle bli en bättre liga med 24 lag och de hundratal spelare som blir över skulle göra andra ligor bättre. På sikt tror jag att lag som Carolina, Columbus, Florida mfl inte kommer att bära sig. De drar bara ner de andra.

Phoppa säger: Hur länge till håller Foppa egentligen?

   Mats Wennerholm säger: Han ser riktigt vass ut just nu och han håller säkert några säsonger till. Han är trots allt bara 32. En frisk Foppa håller fem år till. Men fortsätter skadeeländet kan han sluta i morgon.

La_Bomba säger: Tjena Mats, vad kan man förvänta sig när man bänkar sig framför canal+ ikväll. Spelmässigt osv, hur stor skillnad tror du det är osv?

   Mats Wennerholm säger: Den största skillnaden är ytorna i anfallszon. Plus att det kommer att bli massor av power play. På försäsongen har det varit mer pp än spel fem mot fem. Dessutom är spelet snabbare. Spelarna får mer fart i mittzon, nu då ingen får stoppa dem.

Mikael säger: Jag ser Ottawa, Philadelphia och Vancouver som Stanley Cup favoriter i år, vilka tror du har en chans på Lord Stanleys pokal?

   Mats Wennerholm säger: Tre bra val. Jag har ju sagt att Ottawa vinner Stanley Cup och hittills har de motsvarat förväntningarna. Men det är så många nya spelare, så många nya kedjor och så många ombyggda lag att den här säsongen är omöjlig att förutsäga.

   Mats Wennerholm säger: Tack för chatten. Nu ska jag gå och se Philadelphias matchvärmning som börjar 10.00 lokal tid.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL