Modospelare drabbad av otäck nackskada

HOCKEY

Jesper Damgaard till sjukhus efter sargtackling

Foto: Jesper Damgaard tacklas av Kanadas Mike Comrie.

Riga (TT:s utsände)

Danske lagkaptenen Jesper Damgaard som i vintras spelade för Modo i elitserien, drabbades av en otäck nackskada i matchen mot Kanada.

Backen är transporterad till sjukhus och nu befaras att VM är över för Damgaard.

Matchen vanns av Kanada med 5-3.

Det var efter en tuff tackling av Kanadas Mike Comrie som Damgaard flög in i sargen och sedan föll handlöst ner i isen.

Enligt dansk media har Damgaard förts till sjukhus i Riga för observation men det är ännu oklart hur allvarlig skadan är.

– Jag törs inte ställa en diagnos än. Jesper ska röntgas först, säger danska landslagsläkaren Per Albaek till Politiken.

Själva matchen vanns av Kanada med 5-3.

Men det satt hårdare inne än många hade trott på förhand. 18-årige underbarnet Sidney Crosby blev tvåmålsskytt i sin VM-debut.

Crosby tvåmålsskytt

Pittsburghsstjärnan behövde bara drygt sju minuter på sig för att presentera sig för första gången i VM-sammanhang. Då, efter 7.18 av den första perioden, slog han in sitt första VM-mål i karriären – fram till 2–0 och utan någon större chans för förre Modo- och Malmömålvakten Peter Hirsch.

Men Hirsch, som nästa säsong spelar i Leksand, skulle komma tillbaka, precis som hela det danska laget. Efter att Mike Comrie gjort 3–0 för Kanada gick Danmark ikapp och pressade sig fram till 3–3, efter mål från Timrås Frans Nielsen, förre Leksandsstjärnan Jens Nielsen och Malmöforwarden Kim Staal.

Men i den tredje perioden orkade danskarna inte stå emot. Crosby slog in 4–3 efter 3.17 och Mike Richards, Philadelphia, gjorde 5–3 efter 13.09.

Lettland tog poäng

Lettland inledde sin hemmaturnering med en succéartad match mot Tjeckien. I sitt första VM på hemmaplan någonsin tog de en poäng mot medaljfavoriten Tjeckien. Poängräddare för letterna blev målvakten Sergej Naumovs, som räddade 31 skott.

Sportbladet.se ([email protected]), TT

ARTIKELN HANDLAR OM