”Crosby show” sänds från Riga

HOCKEY

Och Finland styrde bort Lettland

Foto: Reuters

Riga (TT:s utsände)

The Crosby Show ser ut att bli en följetong vid VM i Riga.

På söndagskvällen låg Kanadas underbarn bakom 7–1-segern mot Norge.

Redan i VM-debuten i fredags gjorde Sidney Crosby, 18, två mål när Kanada slog Danmark med 5–3. Det var ändå bara en förvarning om vad som skulle komma ett par dagar senare.

I söndagens möte med Norge var det Pittsburghtalangen som låg bakom drygt hälften av målen:

Först spelade han fram Patrice Bergeron till 1–0 och Brad Boyes till 2–0-målet. Sedan gjorde han 4–0 på egen hand och avrundade med att assistera till Bergerons 6–0-mål.

På två matcher är Crosby nu uppe i sex poäng, tre mål och tre assist, i sin första turnering med det kanadensiska landslaget.

Det är ett bra facit för en 18-åring, men samtidigt inte helt otippat. Åtminstone inte för en talang som var en hårsmån från att platsa i Kanadas OS-lag och som i NHL i vintras gjorde 102 poäng på 81 matcher under sin debutsäsong.

Finsk seger

Lika enkelt som Kanada vann mot Norge, lika övertygande vann Finland mot Lettland i söndagens andra kvällsmatch. Efter en mållös förstaperiod gick finländarna fram till klara 5–0.

Målet som svängde matchen till finländarnas fördel gjorde Frölundaforwarden Tomi Kallio efter 15.02 av den andra perioden. I numerärt underläge snodde han pucken av lettiske backen Atvars Tribuncovs, lurade ner målvakten Sergejs Naumovs och lade in 2–0.

Efter den smällen kunde Lettland inte resa sig.

TT