Isskandalen

HOCKEY

Problemet kostade Tre Kronor sömnen

Foto: ICEING? En stor bit av isen lossnade under Sveriges match mot Schweiz igår. Enligt internationella hockeyförbundet bereodde det på sargen som är för rörlig. För Zäta och de andra spelarna i Tre Kronor betydde iskrisen att det blev en sen kväll. De kom inte i säng förrän vid två, tre i natt.

RIGA

Isskandalen i VM ger fler problem för Tre Kronor.

Eftersom Skonto Arena är avstängd i dag måste Tre Kronor träna redan 11.15 i träningsarenan.

- Vi begärde att få byta tid. Spelarna somnade nog inte förrän klockan två, tre, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Matchen i går i Skonto Arena (4–4 mot Schweiz) kommer gå till historien som ett magplask.

Klockan 21.10 lokal tid märkte Tre Kronor-forwarden Henrik Zetterberg att isen vid det svenska båset var dålig och att ett stycke is satt löst.

Spelet avbröts och det tog mer än en timme innan matchen återupptogs.

Avstängd hela dagen

Efter matchen ville Team Manager Mats Näslund flytta Sveriges tidiga träning

i dag till en senare tid.

- Vi förskte få en senare tid i Skonto Arena i stället för i träningshallen. Men det gick inte eftersom Skonto Arena kommer att vara avstängd under hela dagen, säger Mats Näslund.

Förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson var inte förtjust över att Tre Kronor får sämre förberedelser inför fortsättningsgruppen.

- Det är inte kul för grabbarna att somna två, tre på natten och sedan gå upp tidigt för att träna. Jag hade hoppats att vi kunde byta träningstid eftersom vi blev försenade av isen. Det känns som ett giltigt skäl, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Sargens fel

Nu lovar arrangören att isen i Skonto Arena, där Tre Kronor spelar sina tre kommande matcher, inte ska bjuda på fler skandaler.

- Det är egentligen inte isen som det är fel på. Det är sargen som är problemet. Det är Internationella Ishockeyförbundets egna sarg som vi flyttar mellan mästerskapen och den är något rörlig, säger Jan-Åke Edvinsson, generalsekreterare på Internationella Ishockeyförbundet.

- När spelarna hänger på sargen trycker sargen till isen och det skapar tryck mot isen.

Nu ska sargen sättas fast ännu mer ordentligt.

En åtgärd som Edvinsson tror löser alla problem.

- Ja, vi kommer att fortsätta spela VM i Skonto Arena, säger IIHF:s högste chef.

Tomas Ros