Frölundastjärnan följs av NHL-scouterna

avHenrik Lundgren

GÖTEBORG. Han startade säsongen i J20-laget och blev inte ens draftad i fjol.

Nu fyller NHL-scouterna läktarna var Samuel Fagemo än spelar.

– Det är kul att de är här, spännande att de bryr sig om mig, säger Frölundastjärnan.

Han var en av Frölundas unga löften, en forward som med lite flyt kunde få lite speltid under säsongen och ta plats som extraspelare och hoppa in vid skador.

Men Samuel Fagemo, 18, var inte nöjd med det. Han gjorde tre mål mot Ålborg i CHL-gruppspelet i augusti och fortsatte sen med mål och assist mot Luleå och Färjestad när SHL-säsongen inleddes.

Han fick chansen, och han tog den. Mot Linköping gjorde han sitt 14:e SHL-mål för säsongen och på Scandinaviums läktare satt scouter från åtminstone tio olika NHL-klubbar. Mot Rögle i lördags var det 20-talet på plats, men då var Fagemo skadad efter huvudsmällen mot Örebro.

– Kul att de fick se mig i dag också då. Men det var bra att jag vilade den matchen, så att det inte blev något värre av det.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Hur pass mycket tänker du på att det sitter ett gäng NHL-scouter och följer varje skär du tar?

– Inte så mycket faktiskt, men lite blir det väl. Men jag har inte fokus på det under matchen, då är det bara mitt spel jag tänker på. Sen får jag se vad det leder till i sommar.

Fagemo, son till gamle Frölundaspelaren Linus Fagemo, missades helt i draften i somras, men har tagit en gruvlig revansch under hösten. Han medger att han har varit i kontakt med en del scouter och klubbar.

– Lite snack hit och dit har det varit. Men som sagt, jag försöker ha fokus på mitt spel och mitt lag. Ett steg i taget. Sen när säsongen är slut får jag summera och se vad som händer i draften. Nu är det bara kul att de är här, spännande att de bryr sig. 

Du kollar inte NHL-tabellen varje morgon nu för att se vilka klubbar det kan handla om…?

– Haha, nej det gör jag faktiskt inte. Men jag kollar jättemycket på NHL. Det blir highlights och så en del matcher på kvällarna. Men jag följer inte tabellen. 

Vilket lag håller du på?

– Inget speciellt faktiskt.

Du vågar inte säga det nu, i fall du blir draftad av en rival…?

– (skratt) Nej, jag har faktiskt inget speciellt favoritlag. Det är mer hockeyn jag vill se. 

Frölunda övertygade och slog Linköping med 3-1, klubbens femte hemmaseger i följd, och åttonde segern på de nio senaste matcherna. Tio, om man räknar in vinsten i CHL-finalen också.

– Vi har spelat jättebra sen dess, det är skönt att vi håller i det match efter match. Vi har fyra starka kedjor som kan producera, det har vi med oss in i slutspelet. Det kommer att bli en väldigt kul utmaning för oss, säger Fagemo. 

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL