Målkaoset

Av: Daniel Grefve, Nils-Petter Dufva

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera kontroversiella mål i Skellefteå Kraft Arena

SKELLEFTEÅ. Först gjorde Skellefteå mål – men det dömdes bort.

Sedan gjorde SAIK två nya mål – som godkändes trots att Skellefteåspelare stod i målgården och störde målvakten.

Målkaoset fick publiken att gå i taket - och inför förlängningen hånades Christer Lärking.

Linköping väljer däremot att hylla domarna:

- Överlag var domarinsatsen klockren, säger Erik Andersson.

Efter två mål i den första perioden hade Linköping ett utmärkt läge att ta kommandot i matchserien mot Skellefteå.

Då drog laget på sig två utvisningar i samma spelsekvens, och Skellefteå fick spela fem mot tre i två minuter.

Så säger reglerna

Redan efter 24 sekunder reducerade de – trodde alla. Mikko Lehtonen drog en riktig rökare i det första krysset, helt otagbart för målvakten Fredrik Norrena.

Men målet dömdes bort. Anledningen: Jimmie Ericsson stod med ena skridskon i målgården, på andra sidan av Norrena. Ericsson störde inte målvakten över huvud taget.

Ett korrekt domslut av domarna Christer Lärking och Patrik Sjöberg om man tittar på det som står i regelboken: " Inget mål ska godkännas om: En anfallande spelare står i eller har sin klubba i målområdet när pucken går i mål, utom om han blivit fysiskt hindrad av en försvarande spelares agerande som orsakat honom att vara i målområdet, förutsatt att spelaren inte haft tillräckligt med tid på sig att ta sig ur målområdet."

Godkändes senare

Men bara en dryg minut senare så hände en likannde sak. Då sköt Tim Erixon ett slagskott som gick in i mål. Framför Norrena stod Jimmie Ericsson, som nu skymde målvakten totalt. Han stod då i målgården. Men målet godkändes ändå.

Och två och en halv minut senare hände det åter. I en bökig spelsekvens lyckades Erik Forssell peta in pucken. Målet godkändes, trots att Skellefteå-spelare var inne i målområdet. Därmed var det kvitterat till 2–2.

Domarnas agerande var mycket märkligt, ansåg Canal Plus expertkommentator Arto Blomsten.

– Man påverkar spelet väldigt mycket genom att skymma målvakten och dylikt, men det blir tilldömt mål, säger han förundrat, och fortsatte senare:

– Vi har flera exempel på då man dömer bort mål för att man är i målgården, sen dömer man mål trots att man står inne. Det är märkligt. Jag måste plugga på reglerna.

”Inga kommentarer”

Linköpings tränare Hans Särkijärvi var diplomatisk när han fick frågan om målen i Canal Plus.

– Det är inte jag som bedömer målen det är domaren som gör det, sade "Säcken", som hade en diskussion med domarna i samband med målen.

– De tyckte att de skulle sköta dömandet, säger han till Canal Plus.

LHC-backen Erik Andersson

- Det brukar jämna ut sig i längden. Jag tycker att domarna har varit klockrena hela matchserien. Det är kul att de håller en hög nivå, så att vi får avgöra det på isen. Jag tycker att de ska ha cred för det. De brukar ofta få mycket skit, men jag tycker att de har skött sig riktigt bra i alla matcher, säger LHC-backen Erik Andersson.

Jimmie Ericsson, som var inne i målgården på alla tre målen, ville inte säga så mycket.

– Inga kommentarer. Jag har sagt lite för mycket den senaste tiden. Så jag tror säkert att de gjorde rätt, säger han till Canal Plus, men medger att det är en medveten strategi att störa Norrena framför mål.

– Det är som med alla målvakter: Är det ingen som är där och skymmer så släpper de inte in så många puckar.

Gick till förlängning

Skellefteå fortsatte i den tredje perioden att föra spelet, vilket de gjorde under stora delar av den andra perioden. Till slut lyckades de även göra 3–2, genom Fredrik Norrena som efter 9.34 lyckades hitta en lucka mellan Fredrik Norrenas ben. Målet såg ut att bli matchens sista, men med en halv minut kvar av ordinarie matchtid lyckades Patrick Zackrisson kvittera.

Även detta mål blev kontroversiellt. Erik Andersson sköt ett skott som Zackrisson sedan kunde kriga in, och tog därmed matchen till förlängning. Skellefteås spelare var vansinninga efter målet, och tyckte att det var offside i målgården. Andreas Jämtin låg just framför Hadelöv, men på tv-bilderna såg det ut som att han inte var inne i målgården.

– Ett jävligt viktigt mål för oss, men vi måste göra ett till om vi ska vinna matchen, säger han till Canal Plus.

Och det gjorde Linköping till slut. Blott 43 sekunder in i förlängningen lyckades Jan Hlavac efter en tilltrasslad situation göra 4-3 till gästerna, som därmed leder matchserien med 2–1.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN