”Vi har fått in fler felrapporter”

HOCKEY

Efter målkamera-missen på Hovet i går – nu berättar domarchefen att fler arenor drabbats

Foto: Situationen på Hovet.

I går kväll lade målkameran av på Hovet.

Ett fiasko och oacceptabelt för elitserien 2011–12. Men det är ett allmänt problem för hela elitserien.

Sportbladet kan avslöja att ytterligare två arenor drabbats av fel på målkameran.

– Vi har fått in felrapporter från flera arenor under säsongen, säger Mikael Ahlström, domarchef på Hockeyligan.

Foto: Målkameran.

Inför den andra perioden i tisdagens match mellan AIK och Växjö stod funktionären som skötte målvideokameran inför ett faktum – utrustningen funkade inte.

Givetvis uppstod en situation där målkameran hade behövts och efter matchen var speciellt Växjös tränare Janne Karlsson mycket frustrerad och irriterad.

– Vi fick besked att målkameran inte funkade. Min känsla var att pucken var inne. Nog kan jag köpa att det inte är mål, men jag vill veta vems beslut det var. De (domarna) sa bara ”Det har inte du med att göra”, frustade Karlsson.

Problem hela säsongen

Nu kan Sportbladet avslöja att det under hela säsongen varit problem med den nya målkamera-utrustningen, som installerades inför säsongen 2010-11. Vid flera tillfällen har systemet lagt av och inte fungerat.

Förutom Johanneshov har två andra arenor larmat om fel i utrustningen.

– Ja, vi har fått in flera rapporter från arenor att målkamera-systemet legat nere och då går det givetvis inte att granska om pucken var inne eller inte, säger Mikael Ahlström, domarchef på Hockeyligan.

Ahlström har tagit tag i bristerna och han ska utreda varför det nya målkamera-systemet inte är tillförlitligt.

– Överlag har systemet fungerat bra. Vi har passerat 70 matcher och det är bara vid ett fåtal tillfällen som vi haft problem. Men det är absolut inte godkänt att man måste starta om systemet mitt under en elitseriematch eller inte ens kunna granska målsituationer, säger han.

Kan bli som i NHL

Just nu är det full fokus på att få ordning på målkamerorna på Hovet inför lördagens match och att sammanställa de felrapporter som inkommit.

Felkällan är just nu okänd.

Det kan vara en kabel som glappar eller så kan det vara en bugg i mjukvaran.

Det finns en tanke hos Hockeyligan att centralisera målvideobedömningarna och göra som i NHL, installera ett "warroom". Just nu är den tanken dock endast på planeringsstadiet.

ARTIKELN HANDLAR OM