DRÖMLÖNEN

HOCKEY

Växjös chockbud tvingade Brynäs att backa: ”Inte ok”

Foto: klar för Växjö Jonas Holös har spelade i Färjestad säsongen 2009/2010. På onsdag landar norrmannen i Sverige och förstärker nykomlingen och lönen lär knappast Holös klaga på.

Här är det hemliga spelet och siffrorna bakom Växjös värvning av backen Jonas Holös, 24.

Brynäs tvingades att vika ned sig när Växjö chockhöjde budet till norrmannen.

– Det kändes inte ok att ge ett sånt överbud som dessutom inte var innanför ramarna för vår budget, säger Brynäs sportchef Micke Sundlöv.

I mitten av förra veckan bestämde sig Jonas Holös för att lämna NHL och Colorado Avalanche.

Och när en högerskjutande poängproducerande back kom ut på marknaden blev det en febril verksamhet.

Frölundas tränare Kenta Johansson ringde och försökte sälja in Frölunda till Holös. Likaså Mathis Olimb var med på säljar­snacket.

Men Frölunda gick bet, likaså Brynäs, som dock spände musklerna som aldrig tidigare för ett nyförvärv.

Var klar – för Brynäs

I söndags morse var Holös i stort sett klar för Brynäs. Men sedan kom Växjö med ett motdrag – ett imponerande sådant.

–  Vi var länge intresserade, men det kändes inte ok att ge ett sånt överbud till en spelare. Men nu är det bara att önska Jonas och Växjö lycka till, säger sportchef Micke Sundlöv.

Växjö har alltid haft en förkärlek till att erbjuda spelare omfattande sign on-bonus och gärna använda sig av artistskatt för att minska den totala lönekostnaden för klubben.

Enligt uppgift till Sportbladet får Jonas Holös en total månadslön på 473 000 kronor av Växjö.

I den summan ryms en sign on bonus på 2 miljoner kronor, samt en väl tilltagen månadslön på över 220 000 samt 250 000 kronor i månaden. Det är endast 15 procent skatt på sign on-bonus vilket gör att spelaren gör ett ekonomiskt klipp av att få en generöst tilltagen sådan.

Den lön som Holös får i Växjö gör honom till en av de bäst betalda spelarna i Sverige – i samma klass som Jan Hlavac, Johan Davidsson och Joel Lundqvist.

Ett mål på två år

Det finns också de experter som ifrågasatt den höga lönebilden för Holös eftersom han aldrig varit någon hockeystjärna och på de två senaste säsongerna endast gjort ett enda mål.

– Jag kommenterar aldrig några ekonomiska villkor i kontrakt. Men jag är trygg med Växjös ekonomi och Jonas ryms i vår ordinarie budget för spelare. Kom också ihåg att vi hade ett kontrakt med backen Dan Spang som vi till slut inte fick någon kostnad för eftersom Spang valde att signa med NHL, säger Henrik Evertsson, sportchef för Växjö Lakers.

Holös beräknar att anlända till Sverige på onsdag och bör kunna vara med i hemmamatchen mot Färjestad på lördag.

– Det är vår målsättning  alla fall, säger Evert­s­son.

Holös själv menar att det inte bara var pengarna som frestade.

– Det var fifty, fifty mellan Brynäs och Växjö. Bägge var intresserade och kom med bra bud, men till slut lockade det att spela inför en full arena.

ARTIKELN HANDLAR OM