Från NHL-olycka till landslagslycka

HOCKEY

Jonas Andersson tvåmålsskytt

Jonas Anderssons olycka blev Tre Kronors lycka.

När NHL-drömmen sprack blev det landslagscomeback och seger i hemmaturneringen i Globen efter 6–2-urladdningen mot Ryssland.

– Jag måste säga att det har blivit väldigt bra trots allt, sade Andersson, som spelade fram till två av målen, med ett brett leende.

Foto: Jonas Andersson.

Jonas Andersson slog igenom med dunder och brak i VM i våras då han sköt sex mål på nio matcher.

Nu är han på god väg mot ännu ett VM efter att ha tagit framspelarens roll. Två målpass mot Ryssland och totalt på två matcher har tre av fyra poäng kommit på framspelningar.

Han var inblandad i två av de fyra första målen när Tre Kronor blixtöppnade mot Ryssland. Publiken i Globen, 11 071 åskådare, trodde knappt sina ögon. Efter bara 7.33 lyste siffrorna 4–0 på jumbotronen och matchen var i praktiken över.

– Jag har aldrig varit med om något liknande på den här nivån. Det var riktigt häftigt att se hur bra vi kan spela, sade Andersson.

Klapp-klapp

Han var med i klapp-klapp-förspelet till Marcus Krügers 2–0-mål efter 4.05 – Djurgårdsspelarens debutmål i landslaget – och spelade sedan fram backen David Petrasek till 3–0.

Andersson återfinns sedan några veckor tillbaka i det ryska mästarlaget Ak Bars Kazan. Så därför satt segern extra skönt.

– Ja, det är klart. Jag mötte två lagkamrater i dag och det sista de andra sade innan jag åkte var att de skulle hålla koll på den här matchen, berättade han.

Andersson spelade i KHL även förra säsongen. Efter VM-framgången försökte han sig på ett andra NHL-försök – men allt slutade i besvikelse. Fyra dagar innan säsongspremiären blev han bortbytt från Nashville och hamnade i Vancouver där det blev fyra matcher, men där han snabbt fick veta att han skulle få svårt att ta en plats.

– Så när Ak Bars hörde av sig kändes det som ett jättebra alternativ. Och att få komma hem och vara med om det här känns väldigt bra.

Succékedja

Den blixtsnabbe forwarden med sitt vassa handledsskott har gjort succé i Globen i en kedja med Färjestadsduon Mattias Sjögren (ett assist mot Ryssland) och glödhete Dick Axelsson (1+2). Mot Ryssland blev det sex poäng från trion och sammanlagt elva poäng på två matcher.

– Det har fungerat jättebra sedan första träningen. Vi kompletterar varandra bra, har bra snurr och inte bara i hörnorna utan vi kommer in på mål väldigt ofta också, sade Andersson.

Det fanns ytterligare en glödhet kedja mot Ryssland. Trion Martin Thörnberg (2+1), Marcus Krüger (1+1) och Björn Melin (0+2) stod för sju poäng. Målvakten Stefan Liv knep en straff och totalt 24 av 26 ryska skott.

Trots att söndagens Finlandsmatch återstår har Tre Kronor redan säkrat turneringssegern i Globen. Bland annat tack vare en het Jonas Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor