Legendariska tränaren lägger av efter 22 säsonger

Foto: LM Otero / TT / NTB Scanpix
Ken Hitchcock.
HOCKEY

Dallas Stars tränare Ken Hitchcock ser ett slut på sin tränarkarriär.

Den 66-åriga kanadensaren – som varit NHL-coach i 22 år – lägger av nu när Dallas säsong är slut. Han kommer att finnas kvar i klubben som konsult.

– Han är en given Hockey Hall of Fame-tränare och han har efterlämnat ett arv i alla klubbar som han varit i, säger Dallas-ägaren Tom Gaglardi.

Dallas Stars bekräftade i dag att den legendariska NHL-tränaren Ken Hitchcock har beslutat sig för att avsluta sin tränarkarriär – och han gör det i klubben som han vann Stanley Cup med 1999.

Texas-gänget tog sig inte till årets slutspel, utan får rusta upp truppen inför den kommande säsongen. Det är en resa som man alltså får göra utan Hitchcock vid rodret. Han kommer dock att figurera som konsult för klubben i framtiden.

– Vi var stolta över att ha Ken som vår huvudtränare och det var passande att han avslutade sin karriär här hos oss. Han är en given Hockey Hall of Fame-tränare och han har efterlämnat ett arv i alla klubbar som han varit i, säger klubbens ägare Tom Gaglardi.

”Lämnar sitt avtryck”

Hitchcock har tidigare gjort en lång sejour i Dallas. Mellan 1996 och 2002 var han huvudtränare (och vann Stanley Cup 1999) i Stars innan han letade sig vidare till Philadelphia Flyers, Columbus Blue Jackets och St. Louis Blues.

Han återvände till Dallas i april 2017. Han är den tränare som gjort flest matcher för klubben (585) samt tagit flest segrar (319) och har bäst vinstprocent (61,4 procent).

– Han är en ikon när det kommer till huvudtränare, inte bara inom hockeyn utan i alla sporter. Han har ägnat hela sitt liv åt att förstå matchspelet och taktiken bakom det, för att kunna inspirera spelare och lag. Han lämnar sitt avtryck inom idrotten och kommer finnas med i flera år framöver, säger Tom Gaglardi.

Följ Stanley Cup-slutspelet i Bjurmans NHL-blogg 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL