Offret: ”Skulle kännas märkbart – bra straff”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Helmersson om domen

1 av 2

André Deveaux får svensk ishockeys hårdaste straff någonsin efter attacken på Per Helmersson.

Västeråsspelaren är nöjd med straffet.

– Jag hade hoppats på ett krafttag och det får man säga är vad de gjorde, säger Helmersson.

Per Helmersson.
Foto: TT
Per Helmersson.

Det var på uppvärmningen inför den fjärde kvalmatchen till SHL mellan Rögle och Västerås som André Deveaux högg ner Per Helmersson bakifrån. Kanadensaren spelade nästa match eftersom det inte fanns några bilder, men mitt under den avgörande matcher kom en video på överfallet ut.

Devaux anmäldes till Disciplinnämnden och sparkades av Rögle. I dag kom domen – Devaux stängs av i nästan elva månader, från den 30 mars 2015 till den 26 mars 2016.

”Skulle kännas märkbart”

Straffet är det längsta någonsin i svensk elitishockey.

– Jag hade hoppats på ett krafttag och det får man säga är vad de gjorde. Jag ville att de skulle statuera exempel på att det är inte är okej, speciellt inte innan match när man inte är beredd. Det var ett bra straff, säger Helmersson och fortsätter:

– Det skulle kännas märkbart. Jag hoppades på det gentemot alla runt omkring, alla barn och ungdomar man är förebilder för, det är inte okej med så här hårda tag.

Devaux motanmälde Helmersson för en tackling i den tredje kvalmatchen. Devaux ska ha tappat medvetandet och fått en hjärnskakning, enligt eget vittnesmål Det valde han att dölja för Rögle för att få spela klart serien och hjälpa klubben upp i SHL.

Disciplinnämnden har dock beslutat att Helmersson inte straffas.

”Ärendet är utrett att Per Helmersson tacklade André Deveaux i ryggen. Tacklingens art tillsammans med André Deveauxs eget agerande i samband med tacklingen är emellertid sådant att Helmerssons förseelse inte bör medföra någon disciplinär påföljd från nämnden. Anmälan lämnas därför utan bifall.”, skriver de.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!