Modo vinnare igen efter förändringarna

Av: Anna Lindbäck

Publicerad:
Uppdaterad:

Karlstad. Första segern på åtta matcher.

Det blev en tränareffekt direkt när Andreas Johansson var tillbaka i Modo.

– Hur viktig segern var? Jag har treårskontrakt så det är lugnt, skämtar Johansson.

För fyra år sedan lämnade Andreas Johansson sitt uppdrag som assisterande tränare i Modo. Då drabbades han av en tuff motgång när en tumör i ryggraden upptäcktes.

Resten har ni nog koll på.

Tumören avlägsnades och Johansson repade sig fint och sedan tog tränarkarriären, en turbulent sådan i vissa fall, fart i Färjestad, Södertälje och HV71.

Nu är han tillbaka i Modo tillsammans med Fredrik Olausson – och det blev en liten Johansson-effekt direkt när Färjestad besegrades med 4-3 efter förlängning.

– Vi hittade en väg att vinna trots att FBK kvitterade tre gånger. Klart det var riktigt skönt med en seger. Vi vann här med HV71 ett par gånger i fjol, men detta är nog den skönaste segern jag varit med om i Karlstad. Men jag vill betona att det är spelarna i Modo som har kämpat och varit i ett krig den här hösten. Jag är bara en liten del i detta, säger Modotränaren och fortsätter:

– Det är många som snackat om att vi har för många nordamerikaner i det här laget, att de inte har något hjärta för klubben. Men jag kan säga att de är proffs och det är ingen som vill komma hit och ligga i botten av en liga. Det är riktigt bra karaktärer i det här laget och vi har fått ihop gruppen bra tycker jag.

”Som att komma hem”

Passar din ledarstil bättre i Modo än i HV71?

Andreas Johansson skrattar.

– Nej, det tror jag inte. Men det jag kan säga är att det känns nästan lite som att komma hem i Modo. Det finns många från min spelargeneration där med "Foppa" och Näslund och jag ser detta jobb som en fantastisk möjlighet. Och att jag får göra det med en av mina absolut bästa vänner (Fredrik Olausson) gör det ännu roligare. Men det är en lång resa vi har framför oss.

Hur såg din vardag ut för en månad sedan?

– Ja du, då gick min hjärna på viloläge. Livet var okej då men inte tillfredsställande. Jag försökte sätta upp ett schema; gå upp i tid, iväg och träna, vara med på sonens träningar och cuper. Men sedan kom jag på mig själv med att stå där som en manisk pappa varje dag. Det var…. Räddningen låter kanske löjligt att säga men det hjälpte mig. Men det är detta jag brinner för och älskar.

Welchs första match

Noah Welch gjorde sin första match med Modo och backkuggens debut gick inte tränaren obemärkt förbi.

– Han är en riktig ledare. Det såg man direkt när han kom in i omklädningsrummet första dagen. Han har en aura och karisma kring sig. Han har inte spelat på länge och så ser man hur han agerade i dag. Han höjer andra spelare, säger Johansson.

Redan i kväll väntar ny match för Modo, då mot Örebro.

Johansson-effekt, är det löjligt att prata om en sådan redan nu?

– Ja, det är det, säger huvudpersonen själv.

Publicerad: