Frölunda redo skriva historia

HOCKEY

Lundqvist hoppas på ny bragd: ”Nu det gäller”

Foto: Frölundas Joel Lundqvist (närmast) var med när Frölunda som första lag vände 1–3 i matcher till avancemang. Nu hoppas kaptenen få skriva historia på nytt.

Bara tre gånger i historien har ett lag vänt 1–3 i matcher till avancemang i SHL.

Joel Lundqvist har gjort det förr – och är redo igen.

– Det är i morgon det gäller om vår upphämtning ska vara värd någonting.

Två raka sudden death-rysare mellan Frölunda och Luleå har slutat med snabba segermål för Göteborgslaget. Därmed är serietvåan på väg att krångla sig ur det tunga 1-3-underläge i matcher man försatt sig i.

Om det lyckas en mycket sällsynt prestation. SHL-slutspelet har spelats i bäst av sju sedan 2001 och att ett lag vänt ett 1-3-underläge i matcher har bara hänt tre gånger under de åren.

Frölundas kapten Joel Lundqvist vet det mesta om vändningar och mental slutspelsdynamik. Han var med när Frölunda 2006 blev första lag att vända 1–3 till avancemang men var också med i truppen när Frölunda tappade motsvarande ledning mot samma Linköping 2010. Men några lätta slutsatser kring vad det är som ligger bakom en sådan här vändning har han inte.

”Känner oss starka”

– Det är svårt att se några mönster. Men vi känner oss starka som ett lag. Självklart har vi hämtat in det här, men nu är det direkt avgörande match. Det är i morgon det gäller om vår upphämtning ska vara värd någonting.

Men det måste ge er självförtroende att gå in i en sjunde match med två raka segrar?

– Det är viktigt, absolut. Vi känner att vi har spelat rätt så bra med puck. Vi har bra fart i spelet och bra puckkontroll så det känns positivt.

”Något på gång...”

Hur är det för dig med all din rutin, blir du nervös inför en sådan här match?

– Ja det blir jag. Jag känner en anspänning, men det är skönt att känna den där nerven och få det där adrenalinpåslaget. Sen vet alla som håller på med elitidrott att hög press inte alltid är en skön känsla men det skapar något i kroppen som är bra. Det är inte alltid den bästa känslan men man känner att något är på gång.

Tre Mäktiga slutspelsvändningar

2006, Frölunda–Linköping:

Linköping kopplade greppet om semifinalserien och gick upp till 3–1 i matcher. Men Frölunda lyckades som första lag i SHL-historien vända det underläget och krångla sig till final. Väl där blev det dock förlust med 4–2 i matcher mot Färjestad.

2009, HV 71–Timrå:

Timrå tog två suddensegrar i match tre och fyra och kopplade greppet med 3–1 i matcher. Men HV 71 kom tillbaka. Nyckelmatchen i vändningen blev den sjätte, i Timrå, där man lyckades vända 0–2 till 3–2-seger i sudden death.

2010, Frölunda–Linköping:

Fyra år efter vändningen i lagens semifinalmöte fick Linköping gruvlig revansch i kvartsfinalen 2010. Matchserien var tajt hela vägen igenom och Linköping lyckades med 2x 3–2 och en 4–2-seger vända det tunga underläget.

ARTIKELN HANDLAR OM