Från petad till Chicagos hjälte

Publicerad 2015-05-24

Vermette avgjorde nya övertidsdramat

NEW YORK. Chicago Blackhawks gjorde det i natt igen.

De vann ett långt, utmattande övertidsdrama i konferensfinalen mot Anaheim – efter att tidigare i matchen ha släppt in tre mål på 37 sekunder.

Och det var den nyligen petade Antoine Vermette som blev matchhjälte.

– Jag försöker bara ha rätt attityd vad som än händer och är glad att jag kunde hjälpa mina lagkamrater ikväll, säger han efter den dramatiska 5-4-segern.

Det verkar som att de helt enkelt inte går att slå Chicago Blackhawks när det blir nattmanglingar och övertid.

De hade alla möjliga problem med Anaheim Ducks i den fjärde konferensfinalen hemma i United Center i natt – men 05.37 in i andra övertidsperioden tryckte Antoine Vermette ändå in den avgörande 5-4-pucken.

– Vi hade bra press i deras zon, sköt några skott som de täckte bort men plötsligt kom en retur och jag bara föste in pucken. Väldigt skönt förstås, säger Vermette till tv-kanalen NBC.

”Ingen ideal situation”

Den 32-årige fransk-kanadensaren – som Chicago trejdade till sig från Arizona i mars – tycker nog att det är mer än bara skönt.

Så sent som i matchen innan var han petad – och nu gick han alltså in och blev matchhjälte direkt.

– Det är inte den ideala situationen, att sitta på läktaren. Man vill vara med och spela. Men jag försöker ha rätt attityd vad som än händer, gick in och gjorde mitt bästa och är glad att jag kunde hjälpa mina lagkamrater ikväll.

De lagkamraterna är väldigt tacksamma.

– Det visar hur professionell han är. Ingen tycker om att bli petad, men han svarade genom att gå ut och göra karriärens största mål, säger Brad Richards.

Fast som sagt:

Tre mål på 37 sekunder

Tidigare under matchen hade Blackhawks avsevärda problem mot den formidabla motståndaren från södra Kalifornien.

När de med två snabba mål i början av tredje perioden gick upp i 3-1-ledning såg det ut som att de hade kontroll över händelserna, men då hände det osannolika.

Ducks gjorde tre mål – på 37 sekunder.

Jo, på en dryg halv minut gick de från 3-1-underläge till 4-3-ledning.

”Blev lite illamående”

Så snabbt har ingen gjort tre mål i ett Stanley Cup-slutspel sedan Toronto Maple Leafs radade upp en trio kassar på 22 sekunder 1979.

– När det regnar så öser det, suckar Chicago-kaptenen Jonathan Toews när han möter media efteråt.

– Det var så man blev lite illamående och tänkte...”hur kunde det där hända”. Men jag tycker vi gjorde ett bra jobb som ändå höll oss lugna. Många hade nog haft väldigt svårt att komma igen efter en sådan kollaps.

Men det gjorde Hawks. De stora ögonblickens Patrick Kane högg till igen och kvitterade – och sedan fick Antoine Vermette alltså rädda lördagskvällen i andra övertidsperioden.

Med Chicago-segern är även den västra konferensfinalen utjämnad.

Fortsättning följer närmast i södra Kalifornien natten till tisdag.

Spelade 40 minuter

Frågan är hur framförallt Chicagos backar ska orka. Coachen Joel Quenneville fortsätter matcha sina fyra främsta försvarare skoningslöst. Duncan Keith spelade till exempel 40.39 minuter i natt – och Niklas Hjalmarsson 39.13.

– Men det är inga problem. Jag känner mig ändå pigg, vi är vältränade, säger Keith till NBC.

Hos motståndarna tror man dock att det ska gå att trötta ut dem.

– Om vi bara fortsätter göra samma sak om och om igen, då kommer vi att nöta ner det här laget, säger skyttekungen Corey Perry.

Jakob Silfverberg stod för enda svenskpoängen i nattens match, i form av en förträfflig framspelning till Ryan Kesler.