’Vi vet inte hur hockeyn kommer bli’

Foto: PIC AGENCY
Alexander Lindgren och Pathrik Vesterholm jublar efter ett mål. Brynäs besegrade Almtuna med 3-2.
HOCKEY

BÅLSTA. Den nya hockeyn är här. Den med hybridicing och gigantiska ytterzoner.

Brynäs tränare kallar det för den största förändringen sedan red line off­side försvann.

– Vi vet inte hur hockeyn kommer att bli, säger Tommy Jonsson.

Svensk hockey har gjort en stor helrenovering under 2014. SHL ska utökas till 14 lag, kvalserien försvinner och nya regler, som kommer att förändra hockeyn, har införts.

Som en ny icing – hybrid­icing.

Och nya ytterzoner, där blålinjerna flyttats 1,5 meter närmare den röda mittlinjen.

I går spelade Brynäs sin första träningsmatch för säsongen och efter 3-2-segern mot Almtuna analyserade tränaren Tommy Jonsson den nya hockeyn.

– Jag är för förändringar. Jag gillar att man testar saker. Det här som sker nu är otroligt intressant och ingen vet nog hur hockeyn kommer att bli den här säsongen. Vi (Brynäs) vet hur vi i teorin ska spela, i alla fall vill spela. Men vi vet faktiskt inte om det fungerar i praktiken, säger Jonsson.

Det kommer bli lättare att spela powerplay med större ytterzoner och det kommer bli enklare att ha långa anfall. Något som enligt Ishockeyförbundet ska gynna en anfallsglad hockey.

”Grötigt runt kassen”

– Ja, vi får se om det blir fler mål. Jag tror det kan bli lite grötigare runt kassen, säger Jonsson och fortsätter:

– Det kanske inte många tänkt på är att mittzonen i stort sett försvinner. Det är 90 kvm mittzon som är borta och offensiva blålinjen kommer snabbt. Det blir otroligt svårt för backarna att stå upp på blålinjen och hålla höjd, säger Jonsson.

Brynäs filmade matchen mot Almtuna och nu ska man gå igenom noggrant och se hur det nya reglerna påverkat spelet.

– Jag tror att vi kommer se många nya taktiker, och många olika taktiker, den här säsongen. Sedan gynnas lag som har många spelskickliga forwards, det kommer vi inte ifrån, säger Jonsson.

En annan förändring är att hybridicing gäller från och med nu. Där är Jonsson lite mer orolig.

– Jag hoppas att domarna klarar av att döma enligt reglerna. Det är inte lätt och det går undan. I NHL testade med hybridicing i tio omgångar och sedan kallade man till möte med klubbarna och hade debatt om förändringen. Kanske borde vi göra samma sak här om det inte fungerar till fullo, säger Jonsson.

De nya reglerna

Hybridicing

En ny typ av icing är införd i svensk hockey, hybrid-icing, som är en

blandning av klassisk icing och touch-icing. Om linjemannen bedömer

att försvarande spelare kommer hinna först till pucken, ska icing dömas. Denna bedömning görs vid en tänkt linje vid tekningspunkterna i ytterzonen. I de fall det är omöjligt att avgöra vem som är först (ett tajt race) ska icing dömas. Icingen ska alltså bara vinkas av om linjemannen klart bedömer att anfallande spelare är först. Hybrid-icing är alltså touch-icing, men med i princip samma låga riskmoment som vid automatisk icing.

nBanans indelning

Blålinjernas nya position är numera 22,86 meter (räknat till mitten av

blålinjen) från kortsargen. Detta skapar större ytterzoner. Blålinjerna flyttas 1,5 meter närmare mittlinjen. Större ytterzoner ska ge offensivare hockey. Förändringen genomfördes i NHL för närmare tio år sedan och anses ha gett positiva resultat för hockeyn.

Nedsläpp

Försvarande spelare ska sätta ned klubban först vid nedsläpp, tidigare

har det varit den anfallande spelaren. Förhoppningen med

regeländringen är att skapa fler målchanser.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brynäs IF