Tätt i två månader

HOCKEY

Linköpings enorma svit i boxplay
– kan fälla avgörandet mot HV71

Foto: Linköpings svit är två månader lång.

LINKÖPING Två månader har gått sedan Linköping senast släppte in ett mål i spel fyra mot fem. Nu hoppas LHC att Special Teams ska ta laget till semifinal.

– Det brukar fälla avgörandet i det långa loppet, säger forwarden Sebastian Karlsson.

I slutspelstider brukar det sägas att powerplay och boxplay blir extra viktigt. Det är något som i så fall skulle tala för LHC, trots att man ligger under med 1-2 i matcher mot HV71. Efter tre spelade matcher har Linköping gjort två mål i powerplay, medan HV71 fortfarande är mållösa i den spelformen.

– Powerplay är något vi måste förbättra, men det är inte helt enkelt. De hade bäst boxplay i ligan, men samtidigt hade vi bäst powerplay, säger HV71:s back Jere Karalahti.

– Vi måste hålla det enkelt och skjuta mycket. Jag vet att det kommer att komma.

16 matcher i rad

Men det blir inte lätt för HV71 att få hål på LHC:s boxplay – östgötarna har imponerande statistik där. Den 3 mars släppte LHC in ett mål i spel tre mot fem mot Frölunda, men senast de släppte in ett mål i spel fyra mot fem var den 17 januari. Sedan dess har man spelat 16 matcher utan att släppa in mål med en spelare mindre på isen.

– Jag har lite dålig koll exakt, men vi har en bra känsla där. Vi ändrar inte på något där och det är viktigt som tusan. Det brukar fälla avgörandet i det långa loppet. Får oss är det bara att fortsätta, säger LHC:s forward Sebastian Karlsson.

LHC:s tränare Roger Melin:

– I boxplay känner vi oss väldigt starka. V har bra självförtroende där. I powerplay har vi dessutom 28 procent, vilket är väldigt bra. Specialmomenten är inga problem. Det är spel fem mot fem vi måste hitta tryggheten i och spela tillsammans som ett lag, säger Melin.

Fotnot: Ikväll 18.30 SHL-kvartsfinal 4:7 HV71-Linköping. 

ARTIKELN HANDLAR OM

HV71