”Sätt för SHL att stänga sin liga”

avTomas Ros, Ha Ab

HOCKEY

Sportbladet avslöjar: Vill ta spelare från Hockeyallsvenskan till 15 augusti

Foto: Foto: BILDBYRÅN
UTARMAS? Malmös Mattias Persson och Rögles Daniel Zaar i en närkamp förra säsongen. Nu är Zaar i SHL-laget Luleå och i framtiden kan de allsvenska lagen utarmas ännu mer om deadlinen för övergångar flyttas till den 15 augusti.

SHL:s bud till Hockey­allsvenskan:

Fritt att plocka spelare fram till 15 augusti.

Ett förslag som kan utarma allsvenskan.

– Här måste de tänka till. Ska vi optimera bara för SHL-lagen eller för svensk ishockey? säger Vita Hästens vd Fredrik Jensen.

I senvintras kom Svenska Hockeyligan (SHL) och Hockeyallsvenskan fram till ett gemensamt förslag att utöka SHL till 14 lag, slopa kvalserien och även införa ett rejält transfersystem för när spelare lämnar Hockeyallsvenskan för SHL.

Det är en stor uppoffring för allsvenskan att slänga bort kvalserien och även släppa två topplag till SHL. Kompensationen var att SHL skulle betala mer för spelarvärvningar från allsvenskan.

Ta även kontrakterade

Nu har parterna förhandlat i flera månader och de är inte överens.

Långt ifrån.

Det största hindret i förhandlingen är att SHL vill kunna plocka fritt med spelare från allsvenskan, även de med kontrakt, fram till 15 augusti.

Mot en kompensation, givetvis. Men blir SHL:s bud verklighet innebär det att toppspelarna kan lämna allsvenskan när tre veckor återstår till serieupptakten.

– Det här är ett sätt för SHL att stänga sin liga. De kan bara bestämma sig för att värva sönder topplagen, säger en klubbledare i allsvenskan, som vill vara anonym.

Av naturliga skäl var den pågående förhandlingen en stor snackis på upptaktsträffen i Täby i går.

Andra klubbledare som Sportbladet pratade med säger att de inte känner till det sena datumet, men är spontant mycket negativa till för­slaget.

– Jag förstår att SHL vill göra så, men spontant vill jag att det datumet låg i juni i stället, säger Fredrik Jensen och fortsätter:

– Vad gör vi om de plockar våra två bästa spelare klockan 23.50 den 14 augusti? Då sitter man i skiten rent ut sagt. Det där får man nog tänka till hur det ska bli realistiskt.

”Mycket bra samtal”

Moras klubbdirektör Peter Hermodsson är inne på samma linje:

– Det låter verkligen sådär. Då ska det i så fall handla om en otroligt hög ersättning, men spontant känns det inte alls bra. Det är inte bara en liga som ska fungera i svensk ishockey.

SHL vill inte kommentera förhandlingen.

– Allt mellan SHL och Hockeyallsvenskan är bara på diskussionsstadiet än så länge. Dock mycket bra samtal, säger Johan Hemlin, sportchef för SHL.