Målvaktskaos: Var redo att kasta in coachen i kassen

HOCKEY

”Jag har aldrig upplevt något liknande”

1 av 5 | Foto: Först gick Roberto Luongo sönder...

NEW YORK. Först gick Roberto Luongo sönder.

Sedan skadade sig även reserven Al Montoya.

Då fick såväl en coach (!) som en center (!!) dra på sig målvaktsutrustningen – men innan någon av dem behövde kliva in i handlingarna bytte sargade Luongo om igen och kom tillbaka ut på isen.

– Jag har aldrig upplevt något liknande, säger legendaren Jaromir Jagr.

Tanken var att matchen i BB&T Center i natt skulle bli ihågkommen för att det var i den Florida Panthers, nyligen förstärkt med Jaromir Jagr och allt, kom ikapp Boston Bruins i östra tabellen.

Men istället kommer den leva kvar i det kollektiva NHL-minnet som kaosmatchen då målvakt efter målvakt gick ner för räkning...

Liggande i flera minuter

I slutet av första perioden fick Roberto Luongo ett skott i en axel och blev liggande på isen i flera minuter. Han stod sedan kvar i kassen perioden ut, men till andra hade han ersatts av reserven Al Montoya.

När Torontos Nazem Kadri bara 22 sekunder in i tredje perioden kvitterade det som då var en 2-1-ledning för hemmalaget drog emellertid Montoya sönder en ljumske – och plötsligt stod Florida helt utan målvakt.

Planen var då att målvaktscoachen Robb Tallas – som visserligen varit professionell målvakt men inte spelat en NHL-match på tio år – skulle hoppa in, men oklarhet rådde om reglerna tillät en helt oanmäld person att hoppa in, så för säkerhets skull fick också centern Derek MacKenzie dra på sig ett par benskydd.

Luongo i kostym

I väntan på att den ena eller andra oortodoxa ersättaren skulle bli klar fortsatte en plågad Montoya spela, men plötsligt dök Luongo upp i båset i kostym, såg vad som höll på att hända - och gick tillbaka in i omklädningsrummet och bytte om på nytt. Sedan slutförde han matchen, lätt sargad.

– Jag har spelat över 1500 matcher i NHL och aldrig varit med om något liknande, säger Jaromir Jagr till tidningen Sun Sentinel.

Det kunde dock blivit ännu konstigare.

Övervägde att spela utan målvakt

General managern Dale Tallon berättar för samma tidning att man ett tag övervägde att spela hela slutperioden utan målvakt alls.

– Om inte Roberto kommit tillbaka och Robb inte fått tillåtelse att spela hade vi gjort så, säger han.

Matchen vann gästerna, inte helt ologiskt, med 3-2.

Tim Erixon och Joakim Lindström, som ju båda trejdades till Toronto innan måndagens deadline, debuterade båda för Maple Leafs – och fick något att minnas.

ARTIKELN HANDLAR OM