”Förlåt alla samer”

Publicerad 2012-03-23

AIK:s lagledare ber om ursäkt efter uttalandet

Jan Samryd, lagledare i AIK.

AIK:s lagledare Jan Samryd kallade Skellefteå för ”lappskallar”.

Nu ber han om ursäkt.

– Förlåt alla samer, säger han.

Skellefteå kallade AIK för ”Solna AIK” på sin hemsida och bröt därmed mot en åtta år gammal överenskommelse.

Det gillade inte AIK.

– De heter Skellefteå AIK, that’s it. De har själv skrivit under. Men i deras hall skriver de ändå AIK. De där jävla lappskallarna, det är så tråkigt att ha med dem att göra. De heter ju SAIK, vad är problemet?, sa Samryd till Sportbladet.

Uttalandet skapade starka reaktioner hos Sametinget, de kände sig kränkta.

– Det tangerar över tre olika saker rasbiologi, samlande av skelettdelar och tvångsförflyttning av samer. Det är en otrolig kränkning, sa ordföranden Stefan Mikaelsson till Norran.

Jan Samryd känner sig ångerfull och vill nu förklara varför han sa som han gjorde.

– Från min sida var det inte meningen att attackera någon folkgrupp. Det var ett uttryck som att folk kan säga att jag är från fjollträsk eller en nollåtta. Det har blivit en storm i ett vattenglas, säger Samryd till Sportbladet.

”Älskar verkligen samer”

Han har bett om ursäkt till AIK och även förklarat sig för personer som har hört av sig.

– Det här är ingenting från AIK:s sida, det är ett uttryck från mig personligen. Det är som att jag säger ”tjack” om tjejer. Jag har varit med länge och är från Stockholm, säger han.

– Jag fick mejl från en Lina från Vilhelmina och förklarade för henne. Jag älskar verkligen samer. Jag är förlovad där uppe och har varit där och fjällvandrat mycket, jag har även bott där och umgåtts med samer. De har lärt mig att plocka hjortron. Det har blivit helt fel, det är så att man kan gråta över det.

Du vill be alla om ursäkt?

– Ja, det vill jag verkligen. Jag vill be alla som tagit illa vid sig om ursäkt, det var inte min mening att det skulle bli så här.

”Det blir fel”

Gällande namndiskussion tänker dock inte Samryd ge vika.

– När man läser på text–tv så kanske de skriver AIK när Skellefteå möter Luleå bara för att de inte får plats och måste förkorta. Man skriver AIK, men det blir fel, säger han.

– Om någon heter Stina så kan ju inte jag vidhålla att hon heter något annat, jag kan ju inte hålla på och kalla henne för Gullan.

Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson har berättat för Sportbladet att han inte tänker ta till rättsliga åtgärder mot Samryd.

Följ ämnen i artikeln