Förre NHL-svensken bakom tyska succén

Samuelsson: Skulle stått i Tysklands bås

Publicerad 2018-02-24

GANGNEUNG. Han är den okände svensken som är delaktig i Tysklands succé i OS.

Mikael Samuelsson, 41, svensk NHL-veteran och nära vän med tyskarnas förbundskapten Marco Sturm.

– Jag skulle stått i Tysklands bås i OS, men annat kom emellan. Men jag gläds med tyskarna, säger Micke.

I OS-förberedande Deutschland Cup i höstas stod Mikael Samuelsson i tyskarnas bås som assisterande förbundskapten. Succétränaren Marco Sturms närmaste man. En båsdebut av NHL-svensken de flesta missade.

Nu har han i stället fått följa OS på distans och det Tyskland han lärt känna de senaste säsongerna.

– Ja, jag och Marco Sturm har spelat tillsammans i tre klubbar därborta och blev tradade tillsammans från Vancouver till Florida 2011. Våra familjer har umgåtts och jag har lärt känna honom väl, säger svensken som är en av få spelare i den exklusiva Triple Gold Club som vunnit både OS-guld, VM-guld och Stanley Cup.

Marco Sturm (t.v.) och Mikael Samuelsson (t.h. på Floridas bänk.

Var Tysklands ”Garpen”

– Marco ringde inför VM på hemmaplan i Köln förra våren och jag var nere en vecka och jobbade lite med lagets power play. Och sedan var jag med i Deutschland Cup i november som gick samtidigt som Karjala Cup. Då stod jag i båset med ansvar för forwards och powerplay, samma roll som Johan Garpenlöv har i Tre Kronor.

– Det var meningen att jag skulle haft samma roll i Sydkorea, men då dök nya uppdrag upp. Jag har precis kommit hem från Chicago där jag jobbar deltid med deras spelarutveckling. Men det har varit kul att följa tyskarna.

Vad säger du om Tysklands framfart i OS?

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var förvånad, men samtidigt är jag inte jätteförvånad. Nu när inte NHL-spelarna är med är de där och nosar. Ta VM i Tyskland senast när de föll med knappa 1-2 mot Kanada i kvartsfinalen. De har ofta varit där, men aldrig nått riktigt ända fram. Den här gången var det deras tur på något sätt.

”En knäpp på näsan”

Är du överraskad att de slog Tre Kronor?

– Både ja och nej. Man såg redan i gruppspelet att de var nära. De hade fyra skott i stolpar och ribba.

– Samtidigt är det en knäpp på näsan åt både Sverige och Kanada. Vad hände där? Gör vi rätt, tog vi ut rätt spelare, gjorde vi rätt saker? Det är många frågor efteråt.

Är det ett skönt gäng att umgås med, tyskarna?

– Ja, det är sköna killar. En bra grupp. De jobbar för varandra och är jättetighta då de spelat så mycket ihop. Det har inte varit många förändringar i den tyska truppen genom åren.

Bra med underdogs

Samtidigt tycker Mikael Samuelsson som de flesta andra att det är uppfriskande med en uppstickare som rör om lite i den konserverade gröt som toppskiktet i hockeyvärldens blivit.

Det är samma lag i final varje gång.

– Ja, det är kul med underdogs och det är bra för hockeyn att det blir lite skrällar.

Finalen, då? Har Tyskland en chans mot ryska OAR?

– Då skulle jag verkligen bli förvånad. Av det jag sett av OAR hittills i OS, så står de i en klass för sig själva.