Kanada krossade Finlands VM-dröm

Supertalangen frälste Kanada

Kanada krossade Finlands VM-dröm och vann guldet efter att supertalangen Connor McDavid avgjort.

Men firandet fick ett abrupt slut.

– Det är så fånigt så det är inte klokt, säger TV4:s kommentator Lasse Granqvist.

LÖNELISTA: Så sanslöst mycket tjänar Kanadas VM-trupp

Finland vann tidigare i år både JVM och U18-VM – och var bara en match från ytterligare ett VM-guld och en historisk trippel.

Men Kanada blev för svåra.

Den 19-årige jättetalangen Connor McDavid hade inte gjort ett enda mål i turneringen. Men han slog till när det behövdes som mest samtidigt som Finlands så lyckosamma juniorer inte hade samma lycka.

– I de här turneringarna där du inte har så mycket tid ihop måste du lära dig av dina misstag och bli bättre för varje match. Det lyckades vi med, säger Morgan Rielly.

"Så fånigt"

Efter det kanadensiska ledningsmålet i den första perioden hade Kanada full kontroll på matchen. När Matt Duchene satte 2-0 i tom kasse med 0,9 sekunder kvar var guldet klart.

Det var dock inte matchen och de guldjublande spelarna fick ta på sig sina kastade hjälmar och plocka upp sina klubbor igen.

– Det är så fånigt så det är inte klokt, säger TV4:s kommentator Lasse Granqvist.

"Ingen kunde tänka"

Efter 0,9 sekunders spel var det dags för nästa jättejubel.

– Jag tror inte att någon av oss kunde tänka där i slutet. Vi såg pucken gå in, klockan tickade ner, och vi bara stormade isen. Så i slutändan fick vi fira två gånger!, säger McDavid.

Mark Scheifele:

– Vi har alla våra familjer här. Det kommer att bli en rolig natt. Vi har kommit samman som en familj de senaste veckorna och kommer definitivt att fira tillsammans.

I Finland var minerna de motsatta. Underbarnet Patrik Laine, 18, blev valde till turneringens bäste spelare men var mest bara besviken.

– En otrolig bedrift av en så ung som jag, säger han till Iltalehti.

– Men känslan är ganska mycket skit. Det räckte inte. Vi var inte tillräckligt bra. Vi hade lägen, men det gick bara inte.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!