Fyra raka segrar - då börjar alla prata om Hallin-effekten

HOCKEY

”Han kan motivera oss spelare”

1 av 2 | Foto: matchvinnare Finske superstjärnan Olli Jokinen tog åter sitt Södertälje till seger när de i går mötte Linköping - men först efter förlängning.

Sedan sportchefen Mats Hallin kickade kompisen Timo Lahtinen och själv klev ner i båset har Södertälje fyra raka segrar.

Snacka om Hallin-effekt.

- Han kan motivera oss spelare på ett fantastiskt sätt, säger superstjärnan Olli Jokinen.

Efter 0-3-förlusten mot HV 71 - i omgång 27 - tog Mats Hallin det tunga beslutet att sparka tränaren Timo Lahtinen, som han själv anställt.

Vänskapen fick stå åt sidan.

Mats Hallin tog - trots en del kritik - klivet ner i båset för att leda laget tillsammans med andretränaren Anders Eldebrink.

Med facit i hand var det ett kanondrag.

Inte bara 95 procent

Södertälje har plötsligt hittat spelet och efter tränarbytet har laget fyra raka segrar.

- Några jätteförändringar har vi inte gjort, tycker jag. Skillnaden är att vi lyckats få spelarna motiverade. Plötsligt ger alla 100 procent, inte 95 procent som tidigare, säger Mats Hallin till Sportbladet.

Olli Jokinen förklarar:

- Hallin är bra på att få spelarna tända. Till och med under träning kan han mana på och få oss att gå i nästan matchtempo, säger han.

Mats Hallin tycker inte att Södertälje förändrat sitt spel speciellt mycket. Några små detaljer - det är allt.

- Det är ju inga duvungar vi har att göra med. Killarna är skickliga yrkesmän och vill vinna kriget varje dag. Där ligger den största förklaringen till att vi plötsligt också kan vinna matcher, säger Mats Hallin.

En som klivit fram ordentligt är finske stjärnan Olli Jokinen. Han gjorde två mål och hade en assist mot Linköping - och var bäst på isen.

Mats Hallin tycker han är ett föredöme.

- Det är en klasspelare, som har precis allt. En stor spelare, förtydligar han. Olli går ut och gör ett enormt jobb i varje byte.

Förstod allvaret

Den finske matchvinnaren - som till vardags är lagkapten i Florida Panters - förklarar förändringen delvis med att spelarna nu är rädda att mista jobbet.

- När Timo fick sparken förstod vi nog allihopa allvaret i det hela. Skulle vi ha fortsatt spela dåligt hade vi spelare stått på tur att få gå, säger Olli Jokinen.

I Södertälje är han inte kapten - inte ens assisterande - och tar inte, som i Florida, ton i omklädningsrummet.

- Vi har så många bra talare i laget, så jag behövs inte. Dessutom är det ju bättre att få fram budskapet på svenska.

Olli Jokinen har i stället ledaransvar på isen.

- Jag försöker föregå med gott exempel. Jag går ut, åker mycket skridskor, tacklas och täcker skott. Förhoppningsvis är det inställningen jag kan bidra med.

I går bidrog han med mer än så. Olli Jokinen var allt i en och samma kropp och hyllades av publiken efteråt.

Det var han definitivt värd.

Segersviten

Mats Hallins matcher som Södertäljetränare:

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM