Festen är över nu, Mora - det kan till och med bli kvalserien

HOCKEY

MORA

Harald Lückner utsågs till "Årets Siljansbo" inför matchen vid en vääääldigt utdragen ceremoni.

Det är väl ungefär som att bli Årets svensk - fullständigt livsfarligt, även för en kille från Mariestad.

Jag tror - och inte enbart därför - att festen är slut nu för Mora och att de missar slutspelet.

Mora har inte tagit mer än fyra poäng av 15 möjliga under de senaste fem matcherna.

Det är ingen formsvacka - det är ett ras för laget som plötsligt låg på fjärde plats och såg ut som en allvarlig utmanare mot de stora lagen i elitserien.

Men nu är det ett annat läge och Mora vinner inte längre, man spelar ett försvarsspel som långa stunder i går såg ut som om laget i stället borde huserat i den superallsvenska där de normalt brukar spela så här års.

Och snart försvinner Marian Hossa - lagets stora stjärna - för att åka hem och spela slutspel. Som han spelade i går verkade det som om han redan har lämnat Mora. Det var ett slags allmänhetens åkning där han placerade sig med ryggen mot målet och åkte och åkte och åkte som om han vore nån sorts vulgärkopia av Michael Nylander.

Kvalserien - i värsta fall

Vill det sig riktigt illa kan Mora till och med hamna i kvalserien framåt våren. Det krävs nio poäng till för att slippa den. Jag är inte hundraprocentigt säker på att Mora tar de poängen på de återstående 15 matcherna.

Det som avgjorde matchen i går mot Modo var att målvakten Tero Leinonen knockades efter 2.41 av Alexander Steen - det är verkligen säsong för att knocka målvakter just nu men jag är tveksam till om det ens var utvisning på Steen. Han trängdes in i Leinonen av Håkan Bogg och hjälpte i och för sig till med en armbåge, men särskilt fult var det inte.

Leinonen klev av och det såg illa ut. Han ersattes av Bengt Höglund som snabbt släppte in tre mål vid vänster stolpe dit hans skydd aldrig hann. Han är ingen butterfly-målvakt, om man säger. Snarare en harskrank.

Sen spelade Höglund dock upp sig, det ska sägas, och han räddade flera frilägen, bland annat läste han Mattias Weindhandl utmärkt vid flera tillfällen och det är ju nåt som de flesta målvakter har problem med.

Modo gjorde ingen bra match.

De spelade långa stunder en energifattig ofysisk ishockey som inte kommer att räcka till nu när elitserien tagit sig in i en fas när det är krig om slutspel, nedflyttning och toppfyraplatser. Jag tror Modo får problem med sin extremt tunna trupp.

Bröderna Sedin var glädjeämnet. När de väl lämnade sarghörnen tog de ansvar i Foppas frånvaro och gjorde fem poäng, bland annat det avgörande 4-3-målet i boxplay (!). Målet gjorde Harald Lückner vansinnig:

- Sedinarna har gjort den där överlämningen i 20 år och han skjuter inte ett skott ens...

Det blev ändå mål och undrar någon var pucken gick in så kan jag berätta att det var vid Bengt Höglunds vänstra skridsko.

Modo får problem

Lückner hann dessutom såga Modo i en bisats när han konstaterade att det här var det sämsta Modolag han mött. Ja, faktiskt. Jag tror Modo får problem i fortsättningen. Jag är inte ens säker på att de går till slutspel. Truppen är för tunn. Hans Jonsson blev skadad i går och Peter Forsberg har ont nånstans ganska ofta och hur bra Markus Näslund är vet ingen. Inte ens vi som såg honom i World Cup...

Kent Forsberg lämnade en plats öppen för Niklas Sundström till slutspelet när jag frågade i går.

Om det nu blir nåt slutspel...

Elitserien är glödhet just nu:

Luleå har vaknat och segern över Djurgården i går imponerade.

Södertälje är grymt vassa just nu och kan slå vilket lag som helst.

HV 71 har fått balans i laget och plockar poäng.

Malmö och Brynäs kan vi glömma. De är en klass sämre. Båda kommer dessutom att få problem i kvalserien.

Lagen som känner flåset i nacken är många:

Djurgården kan inte göra mål längre. Nu meddelade Marcus Ragnarsson att han sviker och Mats Sundin har antytt att han inte vill vara med om att rädda den sjunkande Djurgårdsskutan. Det vore förödande. Lagets ekonomi och anseende kräver en Sudden som moralhöjare.

Annars kan de missa slutspelet.

Modo har en för tunn trupp på backsidan. Kanske har de seriens sämsta försvar. Kan missa slutspelet.

Mora har haft sitt roliga nu, de räddas från kvalserien av Malmös och Brynäs uselhet. Missar slutspelet.

I toppen däremot blir det ett helt annat slags krig. Frölunda har insett att Färjestad och Linköping laddar för att utmana på allvar och Daniel Alfredssons inträde nästa tisdag blir ju ytterligare en klassiker. Färjestad har ekonomi för att kontra med dyra inköp.

Vad säger Linköping?

Och vad säger Timrå? Lagets genomklappning i lördags mot LHC måste leda till massiv revansch i kväll mot Frölunda, annars är något allvarligt sjukt i Medelpad.

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM