Fajten som tände Djurgården

Publicerad:
Uppdaterad:

Ölvestad och Pihl fick matchstraff – sen gjorde Dif fem raka mål

Foto: Joel Marklund
Ölvestad och Pihl ryker ihop.

Lagkaptenen Jimmie Ölvestad visade Djurgården vägen på ett ovanligt sätt mot Linköping.

När han och Andreas Pihl fick matchstraff efter ett rallarslagsmål vaknade Djurgården.

Till slut blev det hela 5–1 mot serieledarna. Det finns liv även i botten på elitserien.

Djurgården har en lång väg att vandra om det ska bli fortsatt spel i elitseriehockeyn. Det är främst veteranerna som ska göra det.

Men måndagsmatchens medicin för att få dem att vakna till är kanske inte att rekommendera framöver. För en gångs skull var Djurgården i stort sett ordinarie. Och alla krafter lär behövas under de 15 omgångar som återstår.

– Jag tycker vi började få i gång spelet innan Ölvestads matchstraff, sade Fredrik Bremberg, en av segerorganisatörerna.

Slagsmålet mitt i matchen tog sin början sedan Linköpingsbacken Andreas Pihl sänkt Michael Holmqvist. Jimmie Ölvestad klev fram och snart var både slagsmål och dubbla matchstraff ett faktum.

30-plussare tungan på vågen

Ölvestad skickade upp klubban i plexiglaset i ilskan över att också bli visad av rinken. Och även i övrigt var det djurgårdare som tände till efter avbrottet.

Mindre än en minut senare hade Djurgården vänt till 2–1, Marcus Ragnarsson i numerärt överläge och Kristofer Ottosson efter ett mönsteranfall med idel 30-plussare inblandade.

Fredrik Bremberg, 35, satte också den straff senare i mellanperioden – sedan Nichlas Falk, snart 38, hakats i friläge i numerärt underläge – som gav 3–1.

Det sänkte Linköping. Serieledarna har ju inte kniven på strupen och hade inte alls samma vilja som poängjagande Djurgården. Det resulterade i alltför många och onödiga utvisningar – och dessutom två tiominutare för snack av Eric Beaudoin och Martin Ylven Laumann.

Ren utklassning

Nicklas Danielsson och Michael Holmqvist såg i tredje perioden till att siffrorna närmade sig utklassning.

– Skönt att några av de yngre killarna fick göra mål också, sade Djurgårdens tränare Mikael Johansson.

– Men visst är det våra veteraner vi litar mycket på.

Bremberg, Ottosson och Niklas Anger satte 30-stämpel på matchen. Den formationen stod för skönliret.

– Vi kan inte hålla på och lägga ner pucken i hörnen, som i första perioden, sade Bremberg. Det blir lätt så när det är ängsligt, det är inte så lätt att spela med självförtroende när man ligger till som vi gör. Men vi måste börja spela, passa, i fart.

Nästa hemmamatch för Djurgården är Modo på lördag. Ännu en måstematch.

– Alla matcher känns så när vi ligger där vi ligger, sade Bremberg.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM