”Jag är inte rädd för att misslyckas”

Publicerad:
Uppdaterad:

Mikael Renberg ladda inför comebacken

1 av 12 | Foto: ROBERT GRANSTRöM / SCANPIX

Hockeystjärnan Mikael Renberg, 36 år, avslutade i våras sin karriär efter nästan 20 år på elitnivå.

Trodde han själv.

Men suget efter hockeyn blev för stort, och efter jul gör han comeback.

– Jag är inte det minsta rädd för att misslyckas, säger Mikael Renberg.

– Jag har absolut inget att bevisa, jag har haft en fantastisk karriär, och jag kommer bara att försöka ha kul. Det här är karriärens efterrätt, säger han.

Beslutet om comeback växte fram under hösten, allt medan ett flertal elitserieklubbar uppvaktade honom. Men det blev Skellefteå AIK som vann dragkampen om stjärnan som bland annat har ett VM-guld och mer än 600 NHL-matcher på meritlistan.

– Jag valde Skellefteå dels för att jag kan bo kvar i Piteå, dels för att jag trivdes väldigt bra där förra säsongen, säger Renberg.

Formen är god, tycker han, efter bland annat ett 15-tal ispass med Skellefteå.

– Men träning är träning. Det är klart att det kommer att ta ett antal matcher innan jag är i matchform.

Vilken roll Mikael Renberg ska ha i laget är inte bestämt, inte heller vilken kedja han ska ingå i. Men att numret på matchtröjan blir 19, det är klart.

– Jag tror att alla hockeyspelare tycker att det är kul att få behålla samma nummer under sin karriär, och det gäller även mig. Det kan vara lite vidskeplighet, men det känns skönt att ha nitton på ryggen.

Han konstaterar nöjt att Skellefteå just nu toppar elitserietabellen.

– Det finns en chans att vi tar guld, det är helt klart. Vi är en outsider och det är otroligt kul. Att få vinna SM-guld med Skellefteå skulle vara en häftig upplevelse, säger han.

Under hösten har Mikael Renberg varit expertkommentator i både radio (elitserien) och tv (Tre kronors landskamper).

Vad anser du om kvaliteten på elitserien den här säsongen?

– Det är svårt att säga, och jag är inte säker, men skulle man göra en snabbanalys så är det att elitserien blivit sämre. De tänkta topplagen (HV71, Färjestad, Frölunda, Linköping) har inte kommit upp till den standard de hade förra säsongen, säger Renberg.

Samtidigt har andra lag överraskat positivt.

– Att Skellefteå var bra, det visste jag från förra säsongen, men inte att de var så här bra. Men Luleå är jag nästan ännu mer överraskad över. Det är ruggigt kul för norrhockeyn.

Uppdraget som expertkommentator för Radiosporten har Renberg nu lämnat. Det går inte att både spela i elitserien och kommentera den, tycker han.

Datum för Renbergs comeback är inte definitivt bestämt. Eventuellt blir det i Skellefteås hemmmatchen mot Timrå på annandagen den 26 december.

– Som det ser ut nu blir det så, men det är inte helspikat.

Är du nervös inför comebacken?

– Vet du, jag har varit nervös inför varenda match jag spelat i min karriär, så jag skulle bli förvånad om jag inte blev nervös inför min comeback.

– Jag såg en intervju med Ingemar Stenmark där han sa att han varit nervös inför varenda åk i sin karriär. Det gav stark igenkänningsfaktor för mig. Jag tänkte att precis så har jag också varit, nervös före varenda match.

– Nervositet är en bra känsla, det är ett tecken på att du bryr dig om din uppgift, och att du är fokuserad på vad du ska göra.

Per Vallgårda/TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN