Känslosamt och hetsigt när Palushaj var tillbaka

avMattias Karlsson

GÄVLE. Det var sommarens mest uppmärksammade övergång.

När Aaron Palushaj kom tillbaka till Gavlerinken blev det mycket känslor och provokationer.

Till slut var det bara Örebro-klacken som hördes sjunga: ”aj, aj, Palushaj” – amerikanen lämnade rinken med en matchavgörande insats och gav sin klubba till en ung och lycklig Brynäs-supporter.

Innan matchen pratade Brynäs-supportrar om ”största sveket” och Aaron Palushaj skojade om livvakt.

Han kom tillbaka till Gavlerinken som hela SHL:s poängkung trots ett mediokert presterande Örebro.

Den 29-årige amerikanen är känd för sitt heta temperament och det förespåddes en match i matchen mellan honom och Brynäs främste provokatör Johan Alcén.

”Mycket känslor”

– Det var mycket känslor där ute, de försökte verkligen komma under skinnet på mig. Men det var ännu värre när vi möttes i Örebro, då lyckades de få mig ur balans, säger Aaron Palushaj.

Från start var Brynäs-spelarna på Örebro-stjärnan med slashings och trashtalk.

– Johan Alcén var så klart värst. Men jag var förberedd och det är en del av spelet, det blir mycket humor i det hela också, säger han.

Vad hörde du från hemmapubliken?

– Inte mycket. Det var väl en handfull som fortfarande är bittra och skrek lite.

I större delen av matchen var Aaron Palushaj ganska osynlig på isen och han hade svårt att få igenom sina skott.

I slutändan var det ändå han som sköt skottet som gav en målvaktsretur, så Rodrigo Abols kunde svepa in pucken i tom bur till 4–3 på övertid.

Brynäs-publiken hade innan dess mycket annat att tänka på än Aaron Palushaj.

Två tidiga självmål

Örebro gjorde 1–0 och 2–0 inom 25 sekunder, 3–0 kom 2.45 senare.

Redan efter 8.53 in i den första perioden bytte Brynäs huvudcoach Magnus Sundquist ut målvakten Joacim Eriksson mot David Rautio.

Både 0–1 och 0–3 kan betecknas som självmål av Brynäs, pucken styrdes i mål av Ryan Gunderson respektive Niclas Andersén.

Bytet i kassen gav energi, reduceringen till 1–3 kom 1.03 efter rockaden.

I andra perioden fortsatte det med både 2–3 och 3–3 – lägg därtill en missad straff, en klockren stolpträff, nära mål i boxplay och 16–5 i skott.

– Vi tyckte inte att vi gjorde en bra första period och var inte nöjda, men vi fick utdelning. Sedan är jag besviken på inställningen i andra perioden, men vi tog oss samman i slutet, säger Örebros huvudcoach Niklas Eriksson.

– De flesta lag utan karaktär och moral viker nog ner sig efter första perioden. Men vi sa att vi skulle göra mål och det gjorde vi, i slutet blev vi för försiktiga, säger Brynäs huvudcoach Magnus Sundquist.

Nionde övertidsförlusten

7194 åskådare hade kommit till Gavlerinken – det var hårt tryck på de välfyllda läktarna och publiken stod upp delar av den svängiga, underhållande och dramatiska matchen.

Aaron Palushaj toppar SHL:s poängliga med 25 poäng (tio mål och 15 assists) på 25 matcher (färre än de övriga i toppen).

Brynäs har nu nio förluster och ingen seger på övertid eller straffar under säsongen.

Foto: BILDBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM