Vi är en förebild för hela Sverige

HOCKEY

Mats Ahdrian är doldisen som tog Frölunda ur den ekonomiska krisen

GÖTEBORG

En av idrotts-Sveriges doldisar ligger bakom ett av de största förvandlingsnumren.

När Mats Ahdrian, 40, blev ordförande i Västra Frölunda hade klubben 25 miljoner i skulder och anseendet var i botten.

- Vi var elitseriens Svarte Petter. Nu har vi plötsligt blivit förebilden för hela Sverige, säger han.

Snart kan Västra Frölunda vara svenska mästare - och skuldfria.

Foto: När Mats Ahdrian tog över som ordförande i Frölunda hade klubben 25 miljoner i skulder. Snart kan klubben vara svenska mästare - och även skuldfria.

Det var på våren 2001.

De fällande domarna i den uppmärksammade skatterättegången kring Västra Frölunda HC hade fallit.

Precis som hockeylaget.

Med 1-4 i matcher i kvartsfinalserien åkte Frölunda ur slutspelet mot rivalen Färjestad.

Till och med den stora och trogna publiken svek. Bara drygt 7 000 åskådare kom till Scandinavium till den första kvartsfinalen.

Skulder på 25 miljoner

På kort tid hade klubben avverkat två ordföranden (Dag Palmblad och Jan Bengtsson) efter att Hans "Bula" Andersson tvingats avgå efter skatteskandalerna.

Det var dags för ännu en ny ordförande, okände Mats Ahdrian, direktör på Skandia.

- Jag gillar utmaningar, att jobba med organisationer som är lite nedkörda. Det triggar mig. Då är det lättast att få människor att enas kring vart man ska någonstans. Det kunde inte bli sämre än vad det var just då i klubben, säger Mats Ahdrian.

Skulderna låg på 25 miljoner kronor.

Anseendet var kört i botten och laget hade tråkstämpel över sig för sättet de spelade hockey.

Den nye ordföranden visste vad han gav sig in på.

För den bästa värvningen hade han redan genomfört sju, åtta månader tidigare.

- Den viktigaste rekryteringen som jag varit direkt inblandad i är när Christer Kellgren, Janne Bengtsson och jag träffade Conny Evensson i Uddevalla hösten 2000, säger Mats Ahdrian och fortsätter:

- Vi i klubben hade gått igenom vilka egenskaper vi sökte hos vår näste tränare efter Tommy Boustedt. Vårt största problem var alla lovande unga spelare som inte nådde A-laget. Första namnet på vår lista blev Conny Evensson. När vi förstod att han skulle tacka ja - det var vändningen.

Mats Ahdrian tillhör den allt mer växande skaran av idrottsordföranden som saknar egen erfarenhet från elitidrottande. Men som vet desto mer om hur ett modernt företag med en omsättning på 80 miljoner kronor årligen ska drivas.

Ahdrian, född i Göteborg den 17 februari 1963, spelade fotboll på juniornivå i Landala och pluggade ekonomi på Handels när han hoppade av studierna och fick jobb som säljare på Skandia 1986.

Företaget han varit trogen sedan dess.

- Jag har jobbat med ledarskap inom Skandia under de senaste tio åren. Just nu ansvarar jag för vår kundverksamhet. På visitkortet står det marknadsdirektör. En fruktansvärt tung titel, som inte säger någonting. Viktigast är att mitt namn finns med, säger han.

"Ekonomiskt var det i botten"

Hur kom du in i Frölunda Hockey?

- Jag var sponsoransvarig hos Skandia gentemot Frölunda under flera år. Sedan började mina barn spela hockey i klubben. Det var för sju, åtta år sedan som jag fick den första kontakten med Västra Frölunda.

Mitt under den värsta krisen för tre år sedan blev han invald i styrelsen.

Efter bara ett år blev han ordförande.

- Det var en naturlig växling som skedde. Under året i styrelsen hade jag börjat lägga ner större engagemang och mer tid i föreningen. När jag fick frågan att ta över som ordförande var det ett enkelt beslut eftersom jag upplevde att jag hade ett brett stöd.

Hur nedkört var Frölunda?

- Ekonomiskt var det i botten. Vi hade plockat fram alla gömda underskott, alla lik i Frölundas räkenskaper. Bara att leverera ett underskott på 25 miljoner kronor skakade om samtidigt som skatterättegången hade påbörjats.

"Ingen one man show"

Satte du några villkor för att ta ordförandeposten?

- Att vi tillsammans skulle skapa en vision för verksamheten där så många som möjligt skulle vara involverade. Men jag hade inga krav på att den ene eller den andre skulle försvinna.

- Att leda Frölunda är inte någon one man show.

Prioritet nummer ett blev ekonomin.

Skuldbördan på 25 miljoner kronor skulle vara borta till halvårsskiftet 2004.

Den sportsliga framgången, ökade intäkter och en bättre kontrollerad kostnadsida har gjort att Frölunda är på väg att klara den målsättningen i förtid.

- I början av nästa säsong, alltså till hösten, är vi helt säkra på att underskottet är borta. Teoretiskt kan vi vara skuldfria redan den här våren om det går bra i slutspelet, säger Mats Ahdrian.

Ett antal punkter ska leda föreningen framåt, mot ett högt uppsatt mål.

- Vi ska vara en ledande hockeyförening i Europa. Det försöker jag säga så ofta som möjligt. Inte för att vi ska bygga upp en machobild av oss utan för att folk ska spänna bågen.

Varför säger du inte att ni ska vinna SM-guld?

- I Frölunda har det funnits en tradition av att folk i styrelsen gett spelarna en dunk i ryggen och sagt "i år gäller det att ni vinner SM-guld, annars förlorar vi tio miljoner kronor". Det stärker inte spelarna, speciellt inte om de får reda på det alldeles före nedsläpp.

Mats Ahdrians uppfattning är att hockeyklubbarnas styrelser mer borde ägna sig åt ekononomi och visioner - och lämna över det dagliga sportsliga arbetet åt de som kan idrotten: tränare och elitansvariga.

- Det finns alldeles för många obegåvade styrelser i elitserien som tror att de har bästa laget just den här säsongen. Bara för att de satsat fem miljoner kronor extra på spelartruppen.

- När laget ligger sjua så får tränaren sparken. Modo, Södertälje, Linköping eller Brynäs verkar inte fundera på att det finns elva andra elitserieklubbar. De tittar på sin egen trupp och säger "det ser jättebra ut, vi vinner nog SM-guld".

Mats Ahdrian är ordförande i Frölunda.

Conny Evensson tränare för A-laget.

Men det är inte lika glasklart vem som ansvar för den sportsliga verksamheten.

Varför har då inte Frölunda någon sportchef?

- Folk i hockey-Sverige är rabiata kring den titeln. Leif Boork ville bli sportchef i Frölunda precis som Tommy Boustedt. Christer Kellgren är utvecklingsansvarig, han ansvarar sportsligt för A-laget och juniorverksamheten.

- Sportchefer blir de som gillar att gå in i omklädningsrummet och förklara för laget hur de ska spela. Som när Håkan Loob går in och skäller på spelarna och Bengt-Åke står i hörnet och undrar vad han skulle ha sagt egentligen. Vi vill inte ha den uppdelningen i Frölunda.

Hyllas för ung satsning

Vad händer om ett år när Conny Evenssons kontrakt går ut?

- Någon annan tar huvudansvaret. Men vi kanske förlänger ett år med Conny, även om han själv just nu inte vill det.

Frölundas förvandlingsnummer tycks vara ett faktum.

Tack vare succén med Henrik och Joel Lundqvist, Magnus Kahnberg, Alexander Steen, Jari Tolsa och Jens Karlsson hyllas klubben för sin satsning på unga spelare.

- När det gäller talangutveckling är all fokus på Frölunda. Det är nästan pinsamt. Vi kan välja och vraka bland juniorer. Spelare söker sig till oss från norra Sverige, från Stockholm, från utlandet, säger Ahdrian.

Hur tar ni vara på det?

- Vi får inte tro att vi är bäst hela tiden bara för att vi är bra nu. Elithockeyn i Sverige är en ankdamm. Vi måste vidga våra vyer. Det gör Christer Kellgren just nu. Han tittar på hur Rosenborg jobbar, vad som gör Atalanta så framgångsrikt på ungdomssidan i italiensk fotboll. Vi försöker hitta benchmark (goda föredömen) utanför den svenska hockeyvärlden. Vi måste hela tiden försöka bli bättre, även om det inte behöver innebära några stora förändringar.

Vad tycker du om Tommy Boustedts förslag för att få fart på svensk juniorhockey?

- Jag kan för lite ishockey för att ha detaljåsikter om förslaget. Jag tycker att det är bättre att göra något än bara prata. Men det är lika dumt att kvotera in juniorer som det är att kvotera in tjejer i arbetslivet.

- Kvotering utvecklar inte. I stället ska man se till att förutsättningarna är de bästa för att få in våra juniorer i elitserien. Då kan man inte som förbundet gjorde skicka iväg Team 18 med buss till Tjeckien. Alexander Steen kom hem kvällen före återstarten i elitserien med 30 timmars bussresa i benen. Då kan man inte förvänta sig att han är bra förberedd för att spela elitseriematch nästa kväll.

"Kinnarps arena - snålbygge"

Vad tycker du om Scandinavium?

- För att vara en 30 år gammal arena så är den lysande. Det enda jag har synpunkt på är att vi åker ut när det blir hästhoppningar. Det är inte okej för oss. Annars har vi väldigt lite att klaga på.

Skulle du inte vilja ha en ny arena, som i Jönköping eller Karlstad?

- Kinnarps arena är ju pinsamt att de byggt dåligt så nyligen. Den är trång och målad i grådaskiga färger. Lite av en snålvariant av arenabygge på 2000-talet. Karlstad har en riktigt fin arena. Men Scandinavium är fantastisk.

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM