Henkes historiska match: ”Fick gåshud”

HOCKEY

NEW YORK. I natt skrev Henrik Lundqvist historia inför jublande fans på Madison Square Garden.

Han nådde milstolpen 400 segrar – snabbare än någon annan målvakt i NHL-historien.

– Då och då händer saker som får en att reflektera över vad man åstadkommit och det här var ett sådant tillfälle. Jag känner stolthet, säger ”Kung Henrik” till Sportbladet efter 4–2-segern mot Colorado.

1 av 3 | Foto: TT

13 oktober 2005 kämpade sig Henrik Lundqvist för allra första gången till en seger i NHL, med New York Rangers mot New Jersey Devils.
I natt, nära tolv år senare, gjorde han alltså om bedriften – för 400:e gången.

Precis som då ekade den numer klassiska ”HEN-RIK”-ramsan så det riste i den mytomspunna arenan på Manhattan. 

– Och det kändes likadant som första gången också, säger svensken som kallas kung i New York när vi talar med honom efteråt. 

– Jag fick gåshud när jag stod och lyssnade de sista minuterna, jag är väldigt glad att det här hände på hemmaplan. Fansen på garden har alltid varit ett stort stöd och betyder mycket för mig.

Hyllningarna var i sanning välgrundade den här gången.

Brandtal i periodpaus

Henrik är den snabbaste målvakten i NHL:s 100-åriga historia att nå milstolpen 400 segrar. Han behövde bara 727 matcher på sig, åtta färre än förre rekordinnehavaren Martin Brodeur. 

– Man tänker ju inte så mycket på sånt här till vardags,  men då och då händer saker som får en att reflektera över vad man åstadkommit och det här var ett sådant tillfälle. Jag känner stolthet och tacksamhet. Det har gått snart tolv år sedan jag kom hit och jag har fått uppleva så mycket och spelat med så många bra spelare, fortsätter han.

De nuvarande lagkamraterna delar glädjen med sin legendar till keeper. 

– Vi låg ju under med 2–1 inför tredje men i sista pausen reste sig ”Hank” i omklädningsrummet och sa ”Vi förlorar inte den här matchen”. Sedan såg han till att vi inte gjorde det. Det är sådan ledare han är, jag har sett det så många gånger, säger centern Derek Stepan.

– Ända sedan jag kom hit har han varit vår bäste spelare varje säsong och det är så roligt att få vara med när han når den här milstolpen.

”Får passa på att njuta”

Så mycket firande blev det dock inte efteråt.

– Nja, vi har träning  på söndag förmiddag och flyger sedan till Columbus för match på måndag. Så direkt firande kan man väl inte tala om, fortsätter ”Henke”.  

– Men jag satt och surrade lite med Steven Valiquette (före detta andremålis i Rangers, numer expertkommentator under MSG:s hockeysändning) i vårt ”green room” nån timme och det var skönt att få prata lite minnen. Man får ändå passa på att njuta såna här gånger.

Gabriel Landeskog gjorde ett av Colorados mål i natt och Oscar Lindberg stod för två assist för Rangers.

Se fler höjdpunkter på och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på

ARTIKELN HANDLAR OM