Richard Gynge firade mest av alla: ”15 år som lagrats upp”

VÄXJÖ. Vid 34 års ålder fick Richard Gynge vinna sitt första SM-guld.

Forwarden som brukar fira målen mest av alla, firade också titeln hårdast av alla.

– Det är 15 år som har lagrats upp, så det är klart man försöker fira rejält, säger han.

När flera av lagkamraterna i Växjö redan har vunnit SM-guld så var det första för Richard Gynge.

– Det är helt fantastiskt, det tog 15 år av seniorhockey. Det har varit så mycket tjat så jag har inte velat jinxa det och snacka så mycket om det. Nu är det full fart, säger Richard Gynge.

Under firandet på isen tog han Le Mat-bucklan och hoppade upp på bänken i båset och sträckte upp dem mot de få men högljudda supportrarna.

– Det kändes som att det bara var 2000 här inne ungefär, så jag ville ha betydligt fler. Det här är underbart och det är så mycket som måste få komma ut. Det här och när vi gick upp i SHL med AIK är det största jag har varit med om, säger Richard Gynge.

Stockholmaren spelade i Växjö säsongen 2015/2016 och kom tillbaka från KHL förra säsongen.

– Det var det här som var målet och en stor anledning att jag kom tillbaka till Växjö. Jag ville har största möjliga chans att vinna och jag vet att ledningen här alltid ställer ett riktigt bra lag på benen. Med den här lagmaskinen som vi är och det här ledarskapet känns det grymt. Vi mötte ett fantastiskt bra Rögle i den här tuffa finalserien och ett bra Örebro innan också. Vi lyckas mala ner dem med vår attityd, säger Richard Gynge.

Richard Gynge.
Richard Gynge.

Marcus Sylvegård har sagt inför slutspelet att han skulle göra vad som krävdes för att vinna SM-guldet.

Nu blev det kanske inte på det sättet som många hade tänkt sig som en producerande spelare som var inblandad i matchavgörande mål.

– Vår kedja gjorde ett extremt bra slutspel. Pontus Holmberg ska vara med i VM nu, det är ingen tvekan om det, säger den 22-årige forwarden.

Hur firar en spelare och en personlighet som du ett SM-guld?

– Nu jävlar ska det firas så in i helvete. Just nu har jag inga ord för att beskriva hur det känns, det är så stort att det är helt sjukt.

Pappa Patrik Sylvegård har två SM-guld som spelare i Malmö. Storebror Emil Sylvegård har inget.

– Det är skönt att kunna börja komma ikapp honom och slippa för mycket tjat. Att vara bättre än storebrorsan är alltid viktigt, säger Marcus Sylvegård.

Martin Lundberg tog sitt fjärde SM-guld och har också fyra SM-silver. Två av gulden och alla silvren har tagits med Skellefteå.

– Det är kul att se de andras glädje som vinner det för första gången. Jag kan vara lite mer tillbakadragen en sån här gång och njuta av att se de andras lycka, säger den 30-årige forwarden.

Kontraktet går nu ut för spelaren som är uppvuxen och fostrad i Skellefteå.

– Jag får gå till arbetsförmedlingen i morgon. Jag har inte pratat med Växjö eller någon annan klubb ännu, säger Martin Lundberg.

Utanför arenan i natt hade hundratals supportrar samlats för att sjunga, vifta med flaggor och tända bengaler.

Erik Josefsson och Pontus Holmberg.
Erik Josefsson och Pontus Holmberg.

Allt om Hockey-VM 2021: Spelschema, tv-tider och datum
Stanley Cup 2021: Allt om slutspelet i NHL

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!