Ishockey-VM

Carl Bildt om hockey-VM: ”Skamligt”

Av: 

Mattias Karlsson

HOCKEY

Carl Bildt ger sig nu in i ishockeydebatten och planerna på VM i Minsk senare i vår.

Bilderna när internationella förbundets ordförande René Fasel kramade Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko har rört upp starka känslor.

”En skamlig bild för IIHF. Ett beundrande bemötande till en brutal diktator. Mästerskapet 2021 måste flyttas från Belarus”, skriver den tidigare svenska statsministern i ett inlägg på engelska.

René Fasel träffade Aleksandr Lukasjenko för att diskutera förutsättningarna för VM i ishockey, som är planerat att delas mellan Minsk i Belarus och Riga I Lettland.

Bilder har visat hur de båda kramar om varandra i en hjärtlig omfamning och med stora leenden.

Många har haft åsikter om händelsen både inom ishockeyn och politiken världen över, liksom att turneringen ska spelas i Belarus. Nu går även den svenske internationelle politikern Carl Bildt ut offentligt ut och kritiserar bilden och planerna på att mästerskapet ska spelas i landet.

Carl Bildt.

”Chockerande bilder”

Efter mötet har det internationella ishockeyförbundet IIHF:s styrelse haft ett internt möte.

– René Fasel var nog lite bestört själv också. De hade väl kommit överens om att media inte skulle närvara, men så blev det inte. Det här bevisar bara hur Aleksandr Lukasjenko vill få igenom sin propaganda också den här vägen. Det var ganska chockerande bilder, säger vice ordföranden Kalervo Kummola till finska Yle.

Senast den 27 januari måste det fattas definitivt beslut om årets VM med start den 21 maj och final den 6 juni, Lettland vill inte arrangera tillsammans med Belarus. Schweizaren René Fasel säger att huvudspåret fortfarande är att spela i Minsk, vilket också Aleksandr Lukasjenko strider hårt för.

– Här stormar inga demonstranter eller missnöjda människor regerings- eller parlamentsbyggnader. Om Lettland drar sig ur kommer vi att arrangera alla tiders VM i Belarus, säger Aleksandr Lukasjenko till media efter mötet.

Danskt alternativ

René Fasel meddelar att både Danmark och Slovakien har anmält sitt intresse för att bli värdland i stället.

Presidentvalet i augusti har lett till stora protester i Belarus. Enligt de officiella siffrorna fick Aleksandr Lukasjenko över 80 procent av rösterna, men flera vittnesmål talar om utbrett valfusk.

Efter det har har belarusierna samlats till demonstrationer mot regimen. De har ofta slagits ner våldsamt och demonstranter har gripits för att sättas i fängelse.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Stjärnan vägrar VM: ”Då tackar jag nej”

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockey-VM

Ishockey

Carl Bildt

Aleksandr Lukasjenko

Belarus

Minsk