Ishockey

Kritik mot hockeyförbundet: ”Total tystnad”

Förbundets svar: ”En hektisk period”

Av: 

Fredrik Andersson

HSU:s ordförande Robin Johansson, till vänster. Olof Östblom, SIF:s tävlingschef, till höger.
HSU:s ordförande Robin Johansson, till vänster. Olof Östblom, SIF:s tävlingschef, till höger.

HOCKEY

Hockeysupporterunionen vill få till ett möte med Svenska Ishockeyförbundet.

Men förbundet vägrar svara.

– Det är sorgligt, säger HSU:s ordförande Robin Johansson.

– Tråkigt om han känner att vi inte varit tillräckligt tillgängliga, säger SIF:s tävlingschef Olof Östblom.

Precis som fotbollen har även ishockeyn en supporterunion, vars främsta uppgift är att agera som en gemensam röst för landets supportrar.

Ishockeyns supporterunion, Hockeysupporterunionen (HSU), bildades så sent som 2020 och alliansens mål är att etablera en kontakt med ligorna (SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan) och Svenska Ishockeyförbundet (SIF).

– Min största rädsla var att ligorna skulle vara den största utmaningen dialogmässigt, men de var väldigt positiva och välkomnande. Förbundet däremot…, säger HSU:s ordförande Robin Johansson.

– Det enda vi velat är att ha ett första möte, förklara vad vi kan bidra med, hitta något som vi kan jobba på för att utveckla svensk hockey tillsammans. Men det har bara varit kalla handen, de svarar inte ens. Det är total tystnad. Att stänga ute, i det här fallet en presentation, är rätt skrämmande.

”Skrämmande”

SIF är ett specialförbund – och när det kommer till ”hierarkin” placerar sig förbundet under RF (Riksidrottsförbundet). Det vill säga att SIF är före ligorna, i det här fallet SHL.

– Vid en av de första dialogerna var förbundet skeptiskt om inte SHL satt med vid bordet, men nu sitter SHL med vid bordet. Eftersom SHL och ligorna redan sitter vid samma bord som oss, ja då blir det väldigt konstigt att förbundet inte vill vara med, säger Johansson.

– Förbundet är och ska drivas som en svensk folkrörelse. Det är anmärkningsvärt att en sådan folkrörelse verkar vilja stänga en del av sina intressenter ute.

När Sportbladet når SIF:s ansvariga i frågan, tävlingschef Olof Östblom, säger han att en kontakt ska tas med HSU.

– Det har varit en hektisk period med avslutade säsonger, ett VM som inte gick som vi hade tänkt. Tanken är att vi ska ta ett möte. Han (Robin Johansson) har haft ett möte med vår säkerhetsansvarige Abbe Törsleff, han har varit i kontakt med hockeyförbundet på det viset. Sedan ska jag ta en kontakt med honom, men det har inte varit högst på prioriteringslistan efter corona och ett mindre lyckat herr-VM.

”Nyfiken på det”

Enligt HSU:s ordförande har han ringt flera gånger, men inte blivit uppringd trots att du lovat det.

– Jag har ju pratat med Robin, vi har varit i kontakt och pratat en hel del, nu var det väl ett tag sedan i och med det inte varit någon publik, men det var under förra säsongen som jag pratade med Robin vid ett par tillfällen. Det är jättetråkigt i sådana fall om han inte tycker vi varit tillräckligt tillgängliga.

– Sedan är det väl jättebra att det finns en samlad kraft så att man har en part att prata med, det är lika med ligaorganisationerna. Sedan är det frågan hur många av de här frågorna som direkt är kopplade till Svenska Ishockeyförbundet, till föreningarna och arrangemangen som görs ute i ishallarna, det är något som jag är nyfiken på att höra om. Historiskt har det varit väldigt mycket diskussioner direkt mellan fansen och föreningen, samtidigt är det väl bra att det finns en organiserad och samlad röst så att man får en samlad bild av vad fansen vill ha.

Förbundet var skeptiskt om inte SHL är med. SHL sitter vid bordet nu ju. Delar du den bilden?

– Vi har haft en historisk överenskommelse med våra föreningar, att varje förening jobbar direkt med sina egna fans, därför var det skeptiskt – och det är det än, att vi skulle sitta med föreningarnas fans utan att föreningarna är med. Där tycker jag det finns en klar fördel att de som dem representerar – och de som föreningarna representerar – också finns med vid bordet, så att det inte finns någon diskussion vid sidan om, mellan förbundet och en intresseorganisation – och sedan vet inte föreningarna vad som sker i den dialogen. Där tycker jag det är jätteviktigt att det är transparent och öppet för alla parter, då är det bättre att alla sitter med vid samma tillfälle.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

David Pastrnaks tragedi – sonen blev bara sex dagar gammal

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockey

SHL Svenska hockeyligan

Hockeyallsvenskan

HockeyEttan

Ishockeyförbundet