HockeyEttan

Framgång efter år av svaga resultat – tack vare laget

Av: 

Mikael Mjörnberg

HOCKEY

Senast Nybro Vikings spelade en kvalserie var det för att hålla sig kvar i Hockeyettan. Sedan dess har klubben genomgått en förvandling och hittat en väg där de sportsliga resultaten går i takt med föreningens ambitionsnivå.

Vikings har blivit ett lag snarare än bara en samling spelare och knackar på dörren till Hockeyallsvenskan.

– Jag känner att det är en stor skillnad de sista åren, att det är mycket högre nivå, alla vill framåt, säger trotjänaren och lagkaptenen Erik Lindström.

SE HELA SLUTSPELET I HOCKEYETTAN LIVE HÄR


Nybro tvingades lämna Hockeyallsvenskan våren 2009 och var framme i en kvalserie för att ta sig tillbaka året därpå. Men de senaste tio åren har trots höga ambitioner mest handlat om förhållandevis skrala sportsliga resultat.
En tuff ekonomisk situation och brist på riktigt hållbara strategier för att verkligen lyckas har stått i vägen för den stora framgången.
Fram till nu.
Våren 2021 står Nybro Vikings återigen i en positiv kvalserie och det är en målmedveten satsning och fokus på att vara ett lag som har tagit dem till den positionen.
– Nybros fans vill verkligen mycket. De har nog känt det hela tiden, sedan de åkte ur sist har de alltid haft en önskan om bättre sportsliga framgångar, säger lagkaptenen Erik Lindström.
Den 29-årige Grums-produkten anslöt från Halmstad inför säsongen 12/13 och är inne på sin nionde raka säsong i föreningen. Han har varit med på bergochdalbaneresan genom åren och kan tydligt peka ut skillnader mellan då och nu.
– De första åren kändes det som att de bara plockade spelare efter vad de hade gjort innan, snarare än vad som skulle passa in för att bygga ett lag. Nu känns det som att de har en helhetstanke med vad de plockar in. Det är större noggrannhet vilka som kommer hit och givetvis har både det sportsliga och det utanför byggts upp under en längre tid. Det är klart att är det bättre förutsättningar utanför, då är det givetvis lättare att få hit spelare också, funderar han.
– Nu är det spelare som vill framåt, jämfört med mina första år. Vi hade bra spelare, profiler som gjort mycket poäng i ettan, men när de kom till Nybro så stannade det av. Vi har haft några enskilda som har gått vidare även om vi gjorde det dåligt som lag. Rickard Palmberg som jag spelade med för flera år sedan har gjort en jättefin resa och Johan Persson, så det är klart att vi har haft enskilda spelare som gjort det bra, men det känns som att lagets framgång har uteblivit på grund av att det har varit fel typer som inte har passat ihop.

”Det var inget lag”

Energispelaren Kalle Hult är inne på sin andra sejour i klubben. Han gjorde sin första hela seniorsäsong i Nybro 15/16 och återvände till föreningen inför fjolårssäsongen efter några säsonger på vift i andra Hockeyettan-klubbar. Han förstärker bilden som kapten Lindström tecknar.
– Man hade inte den här röda tråden hur man skulle bli ett topplag, utan det var mer släng ihop de här spelarna och vi har det här spelsystemet och så hoppas vi att det löser sig. Nu är det mer att vi spelar så här, då behöver vi ha spelare som passar till det här spelsystemet. Sen vill jag inte tala illa om någon, men det är ganska stor skillnad, säger han.
– Det var lite många individualister och det blev mycket eget spel. Det var inget lag när jag var här förra gången, utan det var en grupp individer tillsammans. Nu är det mer lagsammanhållning och lagspel.
25-åringen menar att klubben kommit en lång väg de senaste åren och att det är det som ligger till grund för framgångarna den här säsongen.
– Det är väldigt stor skillnad, föreningen har kommit väldigt långt, den är väldigt proffsig. Allt runt omkring Nybro Vikings är verkligen topnotch nu. Om man jämför med de andra klubbarna där jag har varit känns det väldigt proffsigt att spela här.
– Det har betytt väldigt mycket med Mikael Tisell (tränare /förf.anm) kring struktur och träningsvanor, det var väl ganska dåligt innan. Det har blivit lite mer struktur vilka spelare man vill ha här, vad de står för och rutiner med träningar. Vi har fys varje dag, samma tid, alla kör grejerna varje dag. När jag var här första gången var det mer...eget ansvar låter ju ganska bra, men det var ganska slappt. Det var inte påpekat att det var så viktigt. Det är annat nu, när de nya spelarna kom hit var det någon som frågade, tränar vi alltid så här? Ja, det är bara att vänja sig. Det låter som en klyscha, men man vänjer sig bara.

Kalle Hult.

Ville skriva på för värsta rivalen

Men hur kommer det sig egentligen att en värmlänning hamnar i lilla Nybro och till råga på allt blir kvar i nio långa säsonger. Erik Lindström skrattar.
– Det är en bra fråga. Jag gjorde en sejour i Halmstad min första seniorsäsong och jag mötte ju Nybro det året, det var väl då de fick upp ögonen för mig. Vi hade lite kontakt under det året och det var det där klassiska. Jag var här på besök och de pratade om lite av en omstart, att det var på gång här och det var i den vevan de gjorde en ombyggnation av ishallen. Första säsongen skadade jag axeln redan i andra träningsmatchen, den hoppade ur led igen och igen under säsongen så jag var tvungen att göra en stor operation. Klubben ville förlänga med mig när jag gick skadad och jag kände att jag ville ha revansch efter den skadan och tyckte ändå att Nybro hade ett bra upplägg. I den vevan träffade jag en tjej från Nybro som jag fortfarande är tillsammans med, så jag etablerade mig väl på orten och sedan dess har jag bara ökat min trivsel.
– Jag har verkligen hängt med hela tiden och det är klart att jag kanske har haft något anbud från något som legat bättre till sportsligt än vad Nybro gjort alla år, men jag har vägt in helheten. Jag har en bra kombination här med jobb, det har gett mig bra möjligheter.
För Kalle Hult är historien lite annorlunda. Han gjorde som sagt sin första hela seniorsäsong i klubben 15/16 efter att ha lämnat HV71s juniororganisation, men utan att det blev någon större succé.
– Man hade väl lite storhetsvansinne när man kom första året. Jag hade ju spelat lite seniorhockey innan, men det är skillnad på att jobba och gå och träna och sen ska man leverera 40 matcher än att spela tio matcher utan jobb, då kan man bara fokusera på det. Jag trodde att jag bara skulle bomba igenom serien och kliva upp sen, men det är en tuff serie, det är en väldigt bra serie, säger han.
Karriären fortsatte genom Hockeyettan-klubbar som Tyringe och HC Dalen och innan det blev klart med en återkomst till Nybro Vikings var den riviga forwarden på vippen att skriva på för värsta konkurrenten.
– Jag var skitsugen på att skriva på för Kalmar. Jag var nere och pratade med dem, vi satt och pratade och det lät bra, men sen pratade jag med Henke Gustavsson (i sportgruppen i Nybro) och han hade en annan approach när han pratade. Det är det här vi saknar och det är det här vi behöver och det är det här vi vill att du ska spela, själva intrycket av hur de la upp vad Nybro Vikings skulle bli de kommande åren. Då blev det så att nej fan, det är ju i Nybro jag vill spela istället. Det var sådan skillnad på hur de la fram idéerna och vad som skulle göras och vad som var tanken. Jag föll för det projektet direkt och det är jag väldigt nöjd med nu. Det var tur man gick på magkänslan.
Det är förmodligen klubben också. Hult må vara en energispelare i grunden, men har även klivit fram som en positiv injektion i anfallsspelet med så väl viktiga mål som läckra assist under slutspelet.
– Ska man spela i ett topplag gäller det att bidra med det laget kräver av dig. Vill de att jag ska gå in och bonka på nån i sargen så får jag göra det, när jag var i HC Dalen var det kanske snarare så att jag skulle göra mål och assist. Man gör det man blir tilldelad och det är det som gör ett lag framgångsrikt, rollbesättningen, man får ut max av lagets kapacitet, säger han.

Laget alla vill slå

Just själva laget med dess bredd och dess inställning är alltså den största enskilda orsaken till att Nybro efter många strävsamma år slutligen är framme i en positiv kvalserie.
Senast föreningen deltog i en kvalserie var säsongen 13/14 när man spelade för att klara sig kvar i Hockeyettan. Erik Lindström är en av tre spelare i laget (de andra var forwarden Robin Wengdahl samt dagens tredjekeeper Isak Andersson som, som yngling gjorde någon match) som var med då också.
– Jag kommer bara ihåg att vi gick in med kniven mot strupen, att det var vi och IK Pantern. Både vi och Pantern hade bra lag det året. Jag minns ärligt talat inte så mycket mer än så, men Pantern vann väl den där serien och vi hamnade bakom dem, säger backen.
– Vi hade bättre lag på papperet än att spela en negativ kvalserie så det var verkligen det här vi mot världen som vi hamnade i, i den kvalserien. Alla lag ville ju gärna slå Nybro det året på något sätt.
Är det inte lite samma sak nu när många håller er som favoriter att ta klivet upp i Hockeyallsvenskan?

– Även om vi har gjort det bra hittills tycker jag ändå att det är väldigt jämnt mellan alla lagen, så jag tycker inte att vi på något sätt är givna favoriter på förhand. Troja har en mer tydlig uttalad bild att de ska vara ett kvalserielag och ett topplag. Nybro har ju liksom försökt stegra den här resan de sista åren och det är kul att vi har lyckats göra det bättre än tidigare år. Vi känner att vi vill bara ta steg hela tiden och så får vi se vad det leder till, vi känner oss inte själva som några uttalade favoriter inom gruppen.
Det brukar talas om att rutin är viktigt och lag som tar klivet upp i Hockeyallsvenskan har ofta varit framme och testat vingarna i kvalserien några gånger innan de slutligen lyckas avancera. Men att Nybro har så många år utan att ha varit med på kvalserienivån ser inte Lindström nödvändigtvis som något negativt.
– Vi som har varit med länge har steppat upp och byggt upp självförtroendet i föreningen. Vi har en bra stomme som har varit med även under de svajiga åren och när man tar sig ur det kan man bli stärkt. Kolla bara Pantern för några år sedan när de gick upp. De var ju i något negativt kval ihop med oss året innan och de hade nästan samma lag. Stommen var ju samma året efter, de bytte väl tränare till Lillis Lundh och fick in några toppar, det gjorde rätt så stor skillnad.
– Föreningen har ju inte varit här, men jag tycker ändå att det är en så pass etablerad klubb som har en proffsig skötsel runt omkring, så jag tycker ändå föreningen har bra kunskap och erfarenhet. Sen har vi spelare som vi fått in utifrån som har spelat på en högre nivå än det här och vi har haft kvar en stomme där flera spelare haft möjlighet att spela på högre nivå. Jag ser inte det som någon nackdel. Vi har till exempel Rasmus Johansson som tagit steget upp flera gånger med andra lag, med Tingsryd och Troja, så de som har gjort den resan får dela med sig av erfarenheten i det här läget.

Erik Lindström.

”Ingen HV-hybris”

Rutin eller ej, kvalspelet kunde inte ha fått en bättre start. Nybro kölhalade slutspelets stora succélag Mariestad och vann med förkrossande 9-1 i premiärmatchen hemma i Liljas Arena.
– Det var en konstig vinst, man har ändå spelat några år i Hockeyettan och längtat efter att spela en kvalserie. Så tänker man att nu är det de fyra bästa i Hockeyettan, nu kommer det bli riktigt tufft. Det var ju tufft, det var det, men så står man där i båset och det känns lite surrealistiskt att det står 7-1. Det är inte en blajmatch vi spelar innan vi ska gå till Allettan, utan det är liksom de fyra bästa lagen och så står det 7-1. Men vi var väldigt effektiva, resonerar Kalle Hult.
– Vi sa det efter matchen, vi tog pucken och sa att det är en av sex som man ska ta. Det gäller att inte få någon HV-hybris här nu och säga att ingen vill möta en i slutspelet, utan det gäller att ta en match i taget.
Erik Lindström delar den uppfattningen, men sticker inte under stol med att det var skönt att bygga på målskillnaden redan i första matchen.
– Det är bara målskillnad i en match, det gäller att göra det bra i sex omgångar, men målskillnad kan ju definitivt vara en poäng i slutändan om man ser till upplägget. Ser man på de negativa kvalserierna låg det ju där kring 12 eller 15 poäng för att gå vinnande ur och då kan det bli flera lag på samma poäng. Vi vill hamna så bra som möjligt och då är målskillnaden absolut bra. Fokus är givetvis på att vinna matcher, men får man med sig det är det givetvis en boost och det gäller att vara med hela matcherna oavsett utgångsläge. Man vill inte stå där och svära i sista omgången när allt gäller.

Hur skönt skulle det med tanke på dina många år i föreningen vara att spela upp Nybro i Hockeyallsvenskan?

– Jag tänker inte på det i nuet att jag har varit här så länge och att det har varit en svängig resa, men jag känner definitivt att vi har ett sjukt stöd utifrån trots att det är en sådan här säsong. Man känner verkligen med alla runt omkring, i jobbet och människor som man träffar i mataffären och de här kampanjerna som fansen kör nu för att driva in extra pengar. De gör verkligen allt för föreningen, man känner verkligen att om man kollar på division ett-föreningar så är Nybro värda att kunna ta ett kliv till, så det känner man verkligen att man skulle vilja givetvis.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Hävd avstängning – då blev Karlsson Thörnros hjälte

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

HockeyEttan

Nybro Vikings IF