Hockey-VM 2021

Johan Garpenlöv tänker inte avgå

Ger besked om sin framtid i Tre Kronor

Av: 

Andreas Käck

Hans Abrahamsson

Simon Norberg

HOCKEY

Praktfiasko i VM.

Men Johan Garpenlöv tänker inte avgå – och har alltjämt förbundets fulla stöd.

– Jag vill fortsätta, säger ”Garpen” själv.

För första gången på 36 år missar Sverige att ta sig vidare från gruppspelet i VM.

Efter den avgörande förlusten (2–3 efter straffar mot Ryssland) var förbundskapten Johan Garpenlöv knäckt.

– Klart att jag inte mår bra nu. Jag är besviken. Det här är ett stort misslyckande för mig som tränare och för oss som hockeynation. Vi är inte nöjda med resultatet. Vi kom hit för att slåss om medaljer och guldet, säger han.

Men han vill inte kalla det ”fiasko”.

– Jag väljer att säga ”inte godkänt”.

På frågan hur han ser på sin egen framtid är Garpenlöv tydlig med att han inte tänker avgå.

– Jag vill fortsätta, men det är inte jag som tar sådana beslut.

Känner du dig säker på att få leda det här laget i OS?

– Jag funderar inte på om jag ska få sparken eller inte. Det enda jag tänker på nu är att åka hem och utvärdera det här.

Är det här den största motgången för dig personligen i din karriär?

– En av dem, naturligtvis. Jag har varit med under en lång tid och varit med om både bra och mindre bra saker. Det här är en av de största motgångarna, säger ”Garpen”.

Får stöd av både Stark och Larsson

Förbundskaptenen har också stöd från förbundet. Generalsekreteraren Johan Stark är tydlig med att Garpenlöv har hans fulla förtroende även fortsättningsvis.

– Ja, så är det absolut. Jag ska vara tydlig med att säga att det är förbundsstyrelsen som tillsätter förbundskapten, men det har absolut inte varit något snack kring det. Det är Johans första mästerskap och det har varit väldigt speciella förutsättningar. Däremot är vi ivriga att få göra en utvärdering och analys om vad som hänt. Lika mycket för Johan skull. Menn det är viktigt att säga att det här inte bara handlar om honom. Förutom spelarna och ledarna närmast laget är vi en hel apparat runt där, säger Stark och fortsätter.

– Vi behöver se över hela delen innan vi kommer med någon slutsats. Att lägga all tryck på Johan känns inte rättvist. Det här är en stor apparat.

Faktum kvarstår ändå att han är den första förbundskaptenen i modern tid som misslyckas med uppdraget att ta Sverige till ett slutspel.

– Visst är det så. Det kan vi inte ducka över. Det finns en enorm besvikelse och vi tycker inte det här är godkänt. Men det jag menar är att det inte är en persons verk utan det är spelarna på isen och staben runt laget och ett förbund som ska se till så att rätt förutsättningar finns. Men att det är en stor besvikelse och resultatet säger sig själv och att det inte är godkänt det duckar vi inte för.

Johan Garpenlöv är glad över att Stark är så tydlig i sitt stöd.

– Det känns ju tryggt att de stöttar i den här stunden. Alla vet vad det innebär att inte ta sig till slutspel, som en nation som Sverige. Så det glädjer förstås.

”En total besvikelse”

Även Ishockeyförbundets ordförande, Anders Larsson, uttrycker fullt stöd för Garpenlöv. 

– Johan är en gedigen ledare och den förbundskapten vi anställt och har stort förtroende för. Han har fått en annorlunda start med först ett inställt VM och sedan ett VM under de här förutsättningarna. I grund och botten har vi stort förtroende för Johan. Den utvärdering som kommer att följa handlar mer om vad vi tar med oss, vad kan vi lära oss och göra annorlunda. Där är inga förtroendefrågor som är på bordet. 

Inte ens om det i utvärderingen kommer fram missnöje med ledarskapet? 

– Den här utvärdering får ha sin gång, men jag har väldigt svårt att tro att det skulle vara på det viset. Vi har vår bild av Johan och den är väldigt god. Men allt ska ha sin gång, det är därför vi har den utvärderingen. 

Men han har ditt förtroende? 

– Absolut, säger Larsson.

Hur besviken är du?

– Såklart en total besvikelse. Utanför topp-8 för första gången på över 80 år talar för sig självt. Samtidigt ska vi sätta det i sitt sammanhang, det är speciella tider med speciella förutsättningar. Med det sagt råder samma förutsättningar för alla lag.

Är det ett fiasko?

– Går säkert att sätta många rubriker och ord på det. För oss är inte det viktiga vilket ord vi sätter, viktigast för förbundet är den utvärdering som kommer och som för övrigt alltid utförs efter internationella mästerskap. Men nu känns den än mer angelägen, säger Anders Larsson.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

Hockey-VM 2021

LÄS VIDARE

”Större än så kan inte ett fiasko bli”

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hockey-VM 2021

Ishockey-VM

Johan Garpenlöv

Tre Kronor

Ishockey