Gabriel Landeskog: ”Det finns inga kompisar i sarghörnen”

Uppdaterad 2022-06-16 | Publicerad 2022-06-15

DENVER. De har känt varandra i över tio år, vann VM-guld ihop 2017 och är nästan som bröder.

Men när Victor Hedman och Gabriel Landeskog nu ställs mot varandra i de senaste decenniernas hetaste Stanley Cup-final upphör relationen.

Helt.

– Victor är en riktigt god vän men i sarghörnen finns inga kompisar, säger Landeskog till Sportbladet inför första ronden i Ball Arena i Denver i natt.

De flesta svenska NHL-proffsen känner varandra mer eller mindre väl. Hockeyvärlden är trots allt ganska liten och som elitspelare har de oftast spelat ihop i landslag på olika nivåer – och sedermera stångats mot varandra på den nordamerikanska rinkarna.

Men några är förstås bättre kompisar än andra och somliga står varandra riktigt nära.

Som Victor Hedman och Gabriel Landeskog. De möttes för ett drygt decennium sedan, har vuxit upp i världens bästa liga tillsammans, gjort flera turneringar med Tre Kronor ihop och är idag som bröder.

– Vi delar agent, Peter Wallén, och träffades första gången på något slags event han höll för sina spelare runt 2011, berättar Landeskog.

Gabriel Landeskog.

– Då var jag en nydraftad 18-åring som knappt visste någonting, men Victor hade redan spelat några år i ligan och tog sig an mig som en storebror och lärde mig massor om livet i NHL. Sedan har relationen bara vuxit och idag är vi riktigt nära. Men nu handlar det mest om barn och sånt när vi snackar.

”En riktigt god vän”

Hedman bekräftar:

– Ja, ”Gabbe” är verkligen en riktigt god vän, vi har känt varandra väldigt, väldigt länge, säger han.

– Senast vi hördes? Ja, det var väl för några veckor sedan och vi snackade som vanligt om barnen.

Victor och Gabriel har som sagt spelat i Tre Kronor ihop vid ett flertal tillfällen, bland annat i World Cup i Toronto 2016, och fick vara med om en stor gemensam triumf för några år sedan.

– Ja, vi vann VM-guld tillsammans 2017 och det var verkligen speciellt för oss båda. Det hör absolut till karriärens höjdpunkter, konstaterar Gabriel.

Nu väntar dock en ännu större höjdpunkt. I alla fall för en av dem. Landeskogs Colorado och Hedmans Tampa möts ju i den Stanley Cup-final som brakar igång i Denver i natt och den som vinner skriver in sig i evigheten ( i Victors i så fall fall för tredje året i rad, oerhört nog). 

Därmed upphör också vänskapen.

Tvärt.

– Jag har aldrig spelat så stora matcher mot någon jag står så nära och det ska bli kul att tampas mot honom, ”Gabbe” är inte direkt snäll på isen, säger ”Vigge”.

– Men absolut, vänskapen lägger vi på is ett tag. Man ”deletar” mobilnumret några veckor.

Victor Hedman.

231 profiler (!) tippar Stanley Cup-finalen – läs Bjurmans stora enkät

”Inga kompisar i sarghörnen”

Avalanche-kaptenen känner likadant.

– ”Vigge” är en väldigt god vän, men i sarghörnen finns inga kompisar, kluckar han.

De lärde – och åtskilliga andra – tvistar intensivt om vilken av de två blågula stjärnorna som till slut kommer få dricka dyr champagne ur Lord Stanleys mytomspunna buckla.

Själva uttrycker de stor respekt för motståndaren – men också stor tillit till den egna förmågan.

Hedman:

– Det här blir absolut tuffaste utmaningen hittills, Avalanche är väldigt bra och har bara förlorat två matcher under hela slutspelet. Men vi är exalterade, vi vet vad vi kan.

Landeskog:

– Det är klart att det blir tufft. De har varit bäst i ligan i flera år och vunnit två raka mästerskap. Men vill man vara bäst måste man också slå de bästa, och vi vill vara bäst. 

När de blågula finalisterna aktiverar varandras telefonnummer igen återstår att se.

Först ska de ses i sarghörnen…

Inte Plus-medlem ännu? HÄR kan du ta del av ett specialerbjudande för NHL-podden – Plus-medlemsskap för endast 1 krona i två månader