NHL

Seattle Kraken skrev NHL-historia igen

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. I natt skrev Seattle Kraken historia igen.

De bärgade första segern hemma i Climate Pledge Arena – mot Montreal Canadiens.

– Det var fantastisk stämning i hallen, säger Calle Järnkrok till Sportbladet efter den 5-1-triumfen.

Det har, av naturliga, varit mycket sådant kring Seattle Kraken under grundseriens inledande veckor: De har spelat första matchen, gjort första målet och tagit första segern.

Men i natt nådde det nya NHL-laget premiärsäsongens allra viktigaste milstolpe.

De vann för första gången någonsin hemma i omsusade Climate Pledge Arena.

– Ja, det kändes förstås kul att få vara med om, säger Calle Järnkrok när vi når honom i det eviga regnet i nordväst efteråt.

– Det var fantastisk stämning också, folk har väntat på det här. Om det var lika bra som i Nashville? Hehe…låt oss säga att det är två av ligans bästa hallar.

Efterlängtad seger

Jordan Eberle prickade in 1-0 redan efter en dryg minut, på assist från Alex Wennberg. Sedan lyckades Mike Hoffman kvittera för gästerna i mitten av inledningsperioden, men Brandon Tanev fixade ny ledning med knappa fem kvar av första – och resten av matchen var det krakarna som stod för all offensiv produktion. Till slut vann de med 5-1.

– Vi gick ner oss några gånger under matchen, men mestadels tycker jag vi spelade bra och det känns fint att vi äntligen fick med oss en seger, det behövdes, fortsätter Calle.

Den 30-årige gästriken – som missade hela den inledande bortaresan på grund av Covid – lirade i förstakedjan med Jaden Schwartz och Yanni Gourde och gjorde visserligen inga poäng men såg ändå pigg ut.

– Mja, jag väntar fortfarande på att benen ska komma igång. Jag mådde bra hela tiden under smittan, men jag gjorde ingenting på tio dagar och det märks. Jag behöver hitta benen igen och förhoppningsvis gör jag det snart, säger han.

Efter två veckor ”on the road” fick Vancouver Canucks äntligen ställa till med hemmapremiär i Rogers Arena i natt – och tanken var förstås att de skulle fira med en seger.

Men det blidde det inget med, gästande Minnesota vann med 3-2 efter efter mål signerade bland andra Jonas Brodin och Mats Zuccarello, den senare suveränt framspelad av Joel Eriksson Ek.

Elias Pettersson hade assist på ett av hemmamålen.

Vegas Golden Knights har haft det tungt under de inledande veckorna, men i natt klippte de en synnerligen tung skalp i Denver och slog Colorado med 3-1.

En av hjältarna hette Robin Lehner. Han stoppade 26 skott.

– En mycket stor kväll för Robin. Han har varit solid, men förtjänade verkligen en belöning av den här sorten, säger coachen Pete DeBoer.

Tampa kom tillbaka starkt efter gårdagens försmädliga 1-5-förlust mot Buffalo och klappade i natt till Penguins med samma siffror – i Pittsburgh.

– Vi tyckte vi spelade bra även i Buffalo men vi sköt oss i foten. Därför var det skönt att få spela den här matchen på en gång. Vi behövde den, säger coachen Jon Cooper.

Anaheim hade 3-2-ledning när en minut och 20 sekunder återstod av nattens hemmamatch mot Winnipeg. Men gästerna gjorde två snabba och vann med 4-3.

Isac Lundeström hade en assist för hemmalaget.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Henrik Lundqvist klar för tv-jobb i vinter-OS

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Seattle Kraken

Calle Järnkrok