Växjös Henrik Evertsson i lång intervju i Hockeystudions podd

”Det var ett bisarrt mediedrev – jag var fine med det”

VÄXJÖ. Henrik Evertsson är helt inställd på att succétränaren Sam Hallam lämnar efter säsongen – och han vet vem han vill ha som efterträdare.

Det berättar Växjös framgångsrika sportchef i en lång intervju i Hockeystudions podd.

– Jag skulle gärna fortsätta tio år till med Sam men jag tror att han vill göra något annat.

Det blir också ett samtal om hans bakgrund, chefskap, värvningsstrategi, söndercurlade ungdomar, en misstänkt bokstavskombination och ett uppmärksammat slagsmål efter guldfesten 2015.

I 15 år har Henrik Evertsson, 48, varit högst sportsligt ansvarig i Växjö Lakers och har tagit klubben från allsvenskan till tre SM-guld på sju säsonger. 

Den hyllade sportchefen från lilla Veddige i Halland borde vara en jagad man i den stora hockeyvärlden men Evertsson har svårt att tänka sig ett bättre jobb än det han har i Växjö Lakers – åtminstone så länge han fortsätter att jobba med ishockey. 

– Att göra något annat inom hockeyn lockar inte. Jag har det jag vill ha här. Jag började karriären med ett utlandsäventyr, även om franska ligan inte riktigt går att jämföra med toppligorna såklart, men jag vet hur det är att bo i ett annat land. Nej, det lockar inte att flytta utomlands, säger han. 

Sportbldet Hans Abrahamsson med Henrik Evertsson.
Sportbldet Hans Abrahamsson med Henrik Evertsson.

Trots alla framgångar har han inte varit intresserad av att se om gräset är grönare på andra sidan. 

– Jag har varit på en enda intervju med en anan klubb och det var jättelängesen, oftast för att jag inte har velat åka på någon. Jag tror folk tror att jag har fått många fler erbjudanden, säger han. 

Självförtroendet och självkänslan är det dock inget fel på. 

På frågan vem som är Sveriges bästa sportchef inom hockeyn svarar han utan att tveka. 

– Det är jag.

Kom överens om att det var sista kontraktet

Medan Evertsson har en fast anställning som general manager, och inte har några direkta planer att lämna, har trefaldige guldtränaren Sam Hallam ett utgående kontrakt efter tio säsonger i klubben. 

– Det kommer helt säkert en tid efter Sam Hallam och det är en av de största utmaningarna att hantera nu och det och ska bli otroligt kul att sätta tänderna i den utmaningen, säger Evertsson. 

Tror du att det är hans sista säsong?

– Det måste han svara på själv. Men jag måste utgå från att det är en stor risk att det blir så. Kontraktet går ut och han har varit tio år i samma klubb.

Har han flaggat för att du ska titta efter något annat?

– När vi skrev femårsavtalet sa vi båda två att det här är det sista. Jag vet inte om Sam har ändrat sig under tiden, vi får ta det under hösten. Men tio år är lång tid. Jag skulle gärna fortsätta tio år till med Sam men jag tror att han vill göra något annat, vilket jag har så stor förståelse för. 

Henrik Evertssons tid i Växjö kan beskrivas som en framgångssaga, men det har också funnits några svarta rubriker.

”Var ett bisarrt mediedrev”

På väg hem från guldfesten 2015 hamnande han i bråk med ett gäng ungdomar, delar av bråket filmades och publicerades i diverse kanaler. Evertsson gjort en anmälan om misshandel och anmäldes även själv för misshandel men friades senare från alla anklagelser 

– Det kom till en gräns där det inte fanns något alternativ att fly och då fick man göra något annat. Jag tycker fortfarande att jag och alla andra har rätten att försvara oss när vi hamnar i den typen av situationer. Jag vet inte hur jag skulle ha kunnat göra på något annat sätt, säger han. 

Efterspelet slogs upp stort i medierna och Evertsson hamnade mitt i stormens öga: 

– Det var ett bisarrt mediedrev, men samtidigt var det inte första gången jag hade med media att göra. Även om det blev lite mer än jag förväntade mig så bryr jag mig inte så mycket om vad andra tycker. Jag var fine med det. Det var nog jättejobbigt för många runt omkring mig, men jag visste vad jag hade gjort, vad jag inte hade gjort och vad andra hade gjort och var rätt okej med det. 

När Henrik Evertsson tar sig an något är det till noll eller hundra procent. Inget mittemellan. Allt eller inget. 

– Det är ett personlighetsdrag jag har, jag är väldigt svart eller vit. Jag är aldrig ute efter att vara lagom. Jag gör saker till max eller inte alls. Jag kan äga en bil i tre år utan att tvätta den, medan jag är jättenoga med något annat. Man brukar skämta om bokstavskombinationer hit och dit, men jag vet inte… Det kanske är något sånt. Svart och vit är jag i alla fall. 

Kan det vara så tror du, har du gjort någon utredning?

– Nej, nej. Det är väl av godo i så fall, jag trivs med det. 

Henrik Evertsson och Sam Hallam med flera firar SM-guld 2021.
Henrik Evertsson och Sam Hallam med flera firar SM-guld 2021.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!