Linus Videll uppfyllde barndomsdrömmen: ”Jättestor ära”

Nye lagkaptenen hyllar fansen: ”Tror inte de förstår”

Linus Videll, 36, hade önskat sig en bättre premiär.

Samtidigt är han själaglad efter att ha uppfyllt en barndomsdröm inför hemmapubliken.

– Skitstort. En jättestora ära, säger Djurgårdens nye lagkapten.

Förlust med 2–5 hemma mot Skellefteå i SHL-premiären hade varken han eller hemmapubliken räknat med.

Linus Videll, hemvändaren med 444 KHL-matcher på meritlistan, står i Hovets katakomber efteråt och försöker sortera alla intryck.

Försäsongen har varit långt ifrån optimal. Den ordinarie lagkaptenen Jacob Josefson har fått tillbaka sina hjärnskakningssymtom och är borta på obestämd tid. Viktige centern Sebastian ”Basse” Strandberg har bara hunnit spela en träningsmatch, nyförvärvet Matt Lorito likaså.

– Vi har inte spelat med fullt lag någon match på försäsongen. Klart det påverkar lite, men det kan man inte använda som en bortförklaring, slår Videll fast.

Tre insläppta mål på mindre än tre minuter i mitten av den första perioden förstörde premiärfesten.

– Jag tycker ändå att vi är redo för matchen, sen misslyckas vi några minuter. Vi försöker spela fint istället för att göra rätt för oss. Klart man kan spela fint också, men allt har sin tid. Det är där vi förlorar matchen. Vi förlorar den för enkelt.

”Då kommer det bli ståpäls...”

Men allt var inte jämmer och elände denna lördagskväll. Nästa samtalsämne får Linus Videll att skina upp. I Jacob Josefsons frånvaro är det han som ska axla lagkaptensrollen.

Ett ärofyllt uppdrag i moderklubben, som han faktiskt aldrig tidigare har representerat på seniornivå i tävlingssammanhang. Nu skrinnade han in till premiären med ett C på bröstet, inför drygt tvåtusen högljudda och hockeytörstande supportrar.

– Skitstort. En jättestor ära. Kul att vara tillbaka i Stockholm och Djurgården, med lite fans också. Sen kommer det bli ännu bättre när det blir fullt. Då kommer det bli ståpäls..., säger Videll.

Linus Videll.
Linus Videll.

Hyllar fansen: ”Tror inte de förstår”

Barys Nur-Sultan, KHL-laget från Kazakstan som Videll har spelat för de två senaste säsongerna var det enda laget i ligan som inte hade publik under hela grundserien i fjol, berättar Videll.

– Sen hade vi trettio procent i slutspelet. Så jag spelade med publik i Ryssland också. Men det är som natt och dag, det känns som träningsmatcher utan publik. Det gör så sjukt mycket att ha publiken här. Jag tror inte de förstår vilket stöd de är för oss spelare.

Det var visserligen ”bara” tvåtusen på plats, men Videll upplever att det lät som det dubbla.

– Sen är väl alla så sugna på att vara tillbaka. Alla lever sig in i det och vill så mycket också. Så är det kanske inte en vanlig match, då kan det vara mer ”okej, vi går på hockey”. Nu har alla längtat, och det hjälper oss också. Så det känns tråkigt att vi inte kan ge dem, och oss själva, en seger.

Det måste Djurgården förbättra

Nye tränaren Barry Smith, 69, konstaterar att Djurgården aldrig riktigt hittade rytmen i matchen.

Det gick lite långsamt och de tappade puckar på fel ställe, menar han. Samtidigt är den ytterst välmeriterade amerikanen lugn och sansad i sin analys, han säger sig veta vilka skruvar han behöver vrida på för att poängen ska trilla in.

– Jag säger er detta: det var en läropeng för oss. Vi har mycket kvar att göra i spelet med puck. Vi åkte på kontringar som förändrade matchen, vilket gjorde det svårt för oss att spela. Vi tappar puckar i egen zon så att vi tvingas försvara oss i långa stunder. Och det kan man inte göra mot ett bra hockeylag som Skellefteå, säger han och fortsätter:

– De vann många kamper som vi förlorade. Vi måste förbättra vårt puckinnehav samt en mot en -spelet.

På torsdag får Djurgården chans till revansch. Då väntar Linköping på bortaplan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!