På gång: Winnipeg mot Carolina i Finland

HOCKEY

I november blev det NHL-succé i Stockholm.

Nu är Finland på väg att få ett par drömmatcher nästa säsong.

NHL planerar möten mellan Winnipeg Jets och Carolina Hurricanes.

Det är tv-kanalen Sportsnets expert Elliotte Friedman, 47, som i en intervju avslöjar NHL:s planer på fler matcher i Europa har nått en mer detaljerad nivå – att organisationen planerar att skicka Winnipeg Jets till Finland.

– Jag kan säga att saken har diskuterats, men ingen bekräftelse ännu. Som det ser ut just nu finns en riktigt bra chans att Jets åker, säger Friedman.

Enligt honom är en av anledningarna stjärnan Patrik Laine, 19, som gjort succé under sina första 15 månader i världens bästa ishockeyliga.

– Laine är ett stort dragplåster, säger Friedman.

”En klok lösning”

Även en motståndare till Winnipeg har varit uppe till diskussion.

– Ett alternativ som det talats om är Carolina. De har också några finländare som är viktiga för laget: Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen. Det låter logiskt på många sätt. Ligan vill att spelarna ska spela i sina hemländer. Winnipeg och Carolina är en klok lösning för Finland, säger Elliotte Friedman i intervjun.

I november 2017, efter flera års uppehåll med NHL-lag i Europa, drabbade två svenska lagkaptener samman i Globen – Ottawa Senators med Erik Karlsson mötte Colorado Avalanche med Gabriel Landeskog. 

Matcherna blev välspelade, arenan fylldes två gånger och NHL fick bra PR när lagen tillbringade en knapp vecka i Stockholm.

Sex svenskar i ”Canes”

Om det blir möten mellan Winnipeg och Carolina – då troligtvis i Hartwall Arena i Helsingfors – innebär det inte bara blåvita inslag.

Carolina är faktiskt svensklaget nummer ett i NHL.

Hurricanes sex svenskar inom organisationen: Elias Lindholm, Victor Rask, Marcus Krüger, Joakim Nordström, Klas Dahlbeck och Lucas Wallmark.

I Jets spelar Tobias Enström (just nu skadad).

Lagen har – förutom Laine, Aho och Teräväinen – även fler finländska inslag.

I Jets: Joel Armia är ordinarie. Även Sami Niku och Kristian Vesalainen tillhör organisationen.

I Hurricanes: Janne Kuokkanen och Aleksi Saarela.