SHL Svenska hockeyligan

”Honken”: jag var bedrövlig

HOCKEY

Frölundas nyförvärv släppte in puck från mittzonen och byttes ut

Foto: SVT

Först släppte han in en lyftning från mittzonen mellan benen.

Sedan – efter ytterligare fyra insläppta – byttes Frölundas stjärnmålvakt Johan Holmqvist, 30, ut.

Miljonvärvningens comeback slutade i fiasko när HV krossade Frölunda med 6–2.

– Jag var bedrövlig, säger ”Honken”.

Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX /

Johan ”Honken” Holmqvist är en av elitseriens hetaste värvingar inför den här säsongen. Sportbladet avslöjade i dag att Frölunda betalar 12,1 miljoner kronor för den NHL-meriterade landslagsmålvakten.

”Honken” inledde premiären mot regerande mästarna HV71 lovande. Först hade han flyt när Teemu Laines friläge sköts i stolpen. Och sedan vände han om i luften och räddade på mållinjen efter att Mikko Luomas backskott träffat i stolpen och vallats i Holmqvists rygg.

Jättetavla

Men efter 11.02 var det slut på det roliga för Holmqvist.

Per Gustafsson la iväg pucken från mittzonen, pucken fick en förrädisk studs – och studsade in mellan benen på Frölundamålvakten.

Målet betydde 1–1 efter att Lars Eller gett Frölunda ledningen.

Thörnbergs mål droppen

Med två minuter kvar av första perioden kom ett nytt baklängesmål för Frölunda då David Fredriksson snärtade in returen efter David Petraseks skott. Och i andra perioden fortsatte Frölundas ras. Per Gustafsson snärtade in 3–1 med en backhand och Björn Melin prickade in 4–1 efter fint pass av Mikko Luoma.

Andreas Holmqvist reducerade visserligen, men kort senare utökade Martin Thörnberg till 5–2 med direktskott från slottet i power play.

”Som ett juniorlag”

Det blev droppen för Johan Holmqvist, som byttes ut mot Ari Ahonen. I ren ilska kastade han iväg en vattenflaska.

– Holmqvist kastade grejerna i besvikelse, sa SVT:s Chris Härenstam som stod vid spelarbåsen.

– Frölunda har ingen ordning på någonting och uppträder som ett juniorlag. Det är lekstuga, sa experten Niklas Wikegård i SVT.

”Inga idioträddningar”

Ahonen hann bara vara på isen i 93 sekunder innan 38-åringen Per Gustafsson satte sitt tredje mål för kvällen. När Frölundas nya tränare Ulf Dahlén intervjuades av SVT inför sista perioden motiverade han målvaktsbytet:

– Jag tycker inte att Johan rådde för målen. Han gjorde inga idioträddningar, men var heller inte dålig. Jag ville få till en förändring och nu får vi se om laget svarar på det.

Det gjorde inte spelarna. Sista perioden slutade mållös och matchen slutade 6–2.

”Bara att kämpa vidare”

– Jag har inte så många ord att säga just nu. Det kändes helt okej i början. Men det första baklängesmålet var ett riktigt ”highlight-mål”. Tungt. Jag kämpade på bra och hade några fina räddningar, men i andra var jag bedrövlig. Tråkigt, men lika bra att ta det i första matchen, säger Johan Holmqvist till SVT efter matchen.

Om att bli utbytt säger han:

– Det hör till spelet. Det är tränaren som bestämmer hur det ska se ut. Det är inte speciellt kul, men det är bara att kämpa vidare.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

SHL Svenska hockeyligan

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan