VÄLKOMMEN TILL DÅRHUSET (...även känt som United Center)

HOCKEY

Niklas Hjalmarssons Chicago har en galen fördel i finalerna: ”Ljudnivån är otrolig”

Foto: madhouse on madison Chicago Blackhawks har ett hemligt vapen i finalserien mot Philadelphia Flyers – den galna, extremt högljudda publiken. Svenske Niklas Hjalmarsson är lyrisk: ”Det liknar ingenting, man blir så otroligt uppumpad”.

CHICAGO. Snart får Niklas Hjalmarsson spela med öronproppar.

I Chicagos första final mot Philadelphia nådde de galna fansen i ”Madhouse on Madison” 122 decibel under det klassiska nationalsångsvrålet – tre decibel från nivåer där hörselskador uppstår.

– Men det var bara underbart. Jag har aldrig haft en skönare känsla i kroppen än under de sekunderna, säger 22-åringen till Sportbladet.

Patrick Kanes dragningar må kittla och Antti Niemis räddningar fascinera. Men det allra roligaste och häftigaste med att gå på Stanley Cup-final i Chicago är att – höra nationalsången!

Så fort sopranen Jim Corneliuson tar ton ställer sig drygt 22 000 fans upp och bara vrålar rakt ut.

Sen fortsätter de så, i stegrande tonläge, till de sista raderna om ”home of the brave”, som ingen hör ett jota av, klingat ut.

– Det är otroligt. Varje gång tror man att ”nä, nu kan det inte bli högre”. Sen blir det ändå högre i nästa match, säger svenske Blackhawks-backen Niklas Hjalmarsson.

Som rockkonsert

Ja, under den första finalen mellan Chicago och Philadelphia (hemmaseger 6–5) gjordes mätningar som visade att ljudstyrkan nere på isen motsvarade 122 decibel.

Det är jämförbart med AC/DC-konserter – och tre decibel senare når man nivåer där hörsel-skador uppstår.

– Men det var bara underbart. Att komma in till sin första Stanley Cup och stå där och höra det vrålet...jag har aldrig någonsin haft en skönare känsla i kroppen, säger Hjalmarsson.

Knäckta motståndare

För Philadelphia-spelarna var det mindre skoj. I alla fall om man ska tro förre Washington-backen Calle Johansson, på plats i Chicago som expertkommentator.

– Det där vrålet är ju en gammal tradition i Chicago och det var alltid så tungt när man kom hit. Det kändes som att man låg under med 2–0 redan efter nationalsången, berättar han.

I natt exploderar vrålet i ”dårhuset” igen – och Niklas Hjalmarsson har sett fram emot det sedan det tystnade i lördags.

– Det liknar ingenting, man blir så otroligt uppumpad. Överhuvudtaget slår stämningen i den här hallen allt annat. Det finns ingenstans där det låter så mycket, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL