Elias Pettersson

”Finns ingen som kan utmana Pettersson”

avMartin Tolén

Elias Petterssons fempoängsshow har skapat eko i Nordamerika.

Nu tycker Vancouver Courier-krönikören Daniel Wagner att 19-åringen kan tilldelas priset som årets rookie redan nu.

”Finns det ens någon som kan utmana honom?”, skriver Wagner.

Elias Pettersson, 19, hade stor show i Vancouvers 7–6-seger mot Colorado i natt.

Den svenske rookiestjärnan bidrog med två mål och tre assist. Med det har svensken gjort 15 poäng på nio matcher och är därmed bäste svenske rookie någonsin.

– Herregud, jag tror inte han själv förstår hur bra han är, jublade de lokala tv-kommentatorerna efteråt.

– Det är helt otroligt att se honom. Matchen i natt var helt fantastisk. Han var inne på allt vi gjorde framåt. Och satte bara viktiga mål. Att han redan kan spela så här när han är så ung…ja, det är verkligen imponerande, fortsatte lagkamraten Loui Eriksson.

”Kan någon utmana honom?”

Och även de nordamerikanska experterna öser beröm över 19-åringen.

”Oj, vad säger ni om det här?”, skriver TSN:s Jeff Paterson och visar upp siffror som visar att Pettersson håller samma nivå som Jevgenij Malkin hade under sin debutsäsong i NHL.

– Han är helt otrolig. Han visar hur högt hans hockey-IQ är och hur bra han är. Han är en stjärna i den här ligan redan, och är bara 19 år. Det är otroligt, fortsätter lagkamraten Bo Horvat.

Lokaltidningen Vancouver Couriers krönikör, Daniel Wagner, menar att Calder Trophy, priset som årets rookie, redan är avgjort.

”Finns det ens någon som kan utmana honom? Pettersson var favorit redan på förhand. Han förväntades göra skillnad redan under sin debutsäsong, men har redan överträffat alla förväntningar i båda riktningarna. Han har varit Canucks offensiva katalysator, varit överraskande effektiv defensivt och blivit den centrala punkten i Canucks power play”, skriver Wagner.

”Hoppats på mer från Dahlin”

Wagner nämner därefter att ”värsta konkurrenterna” till priset, Andrei Svechnikov (Carolina) och Casey Mittelstadt (Buffalo), har underpresterat poängmässigt.

”Och Buffalo och Dallas hade nog hoppats på mer än fyra poäng från backarna Rasmus Dahlin och Miro Heiskanen. Heiskanen har snittat över 21 minuter per match. Men när det kommer till Calder Trophy vill juryn se poäng, speciellt om de jämförs med en poängproducerande forward”, skriver Wagner.

Tre andra svenskar – Peter Forsberg, Daniel Alfredsson och Gabriel Landeskog – har vunnit Calder Trophy tidigare.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM