Läget i ditt lag inför SHL-avgörandet

HOCKEY

Allt om skadeläget och förutsättningarna

Foto: Henrik Löwdahl.

Två omgångar kvar av SHL.

Vi har sammanställt förutsättningarna inför slutomgångarna och kommande play in samt slutspel för de berörda slutspelslagen.

SKELLEFTEÅ

Skadade: Martin Sevc, Adam Pettersson, Janne Pesonen (sjuk), Nick Sörensen (sjuk), Patrick Zackrisson, Tim Heed, Pontus Petterström.

Skadeprognosen: Skellefteå räknar med att samtliga skadade och sjuka spelare gör comeback i slutspelet, eventuellt testar några av spelarna redan i någon av de två sista matcherna. Mest troligast Pontus Petterström som genomgått en mindre operation. Martin Sevc och Adam Pettersson, som klev av skadade i matchen i lördags, missar säsongsavslutningen av SHL men är tillbaka till slutspelet. Tim Heed gör troligen comeback i kväll.

Kämpar för: Redan säkrat seriesegern.

Vad krävs: -

Återstående matcher: Växjö (hemma) och HV71 (borta).

FRÖLUNDA

Skadade: Magnus Kahnberg (hjärnskakning), Anton Axelsson (handledsskada) Robin Figren (fotskada), Christian Bäckman (hjärnskakning) och Linus Fernström (fotskada).

Skadeprognosen: Magnus Kahnberg går hjärntrappan för tillfället men gör inga stora framsteg. Är inte på is än och riskerar att missa hela slutspelet. Christian Bäckman är tillbaka i träning och ska testa kontakt, vid positivt besked är han tillbaka en bit in i slutspelet. Figren har kastat sitt gips efter sin fotskada och hoppas vara tillbaka till första slutspelsmatchen liksom Fernström. Anton Axelsson spelar mot Linköping i kväll, troligen mest i box play. Har svårigheter att skjuta med sin skadade handled.

Kämpar för: Om en andraplats för att försäkra sig om hemmaplansfördel i en eventuell semifinal.

Vad krävs: Att man bara tar en poäng mindre än Växjö under de två sista omgångarna. Skulle lagen hamna på samma poäng kliver Växjö om i kraft av bättre målskillnad. Vid förlust mot Linköping i kväll kan även de blanda sig in i kampen om andraplatsen.

Återstående matcher: Linköping (hemma) och Luleå (borta).

VÄXJÖ

Skadade: Noah Welch, Jani Lajunen, Teemu Laakso.

Skadeprognosen: Teemu Laakso fick kliva av i helgen och vilas troligen i säsongsavslutningen men spelar i slutspelet. Samma läge för Lajunen och Welch.  

Kämpar för: Att försöka sno andraplatsen från Frölunda för att få hemmaplansfördel i en eventuell semifinal. Men också att behålla topp fyra-placeringen man innehar nu vilket innebär hemmaplansfördel i kvartsfinalserien.

Vad krävs: För att ta andraplatsen från Frölunda krävs det att laget två poäng mer än Göteborgsklubben. För att greja topp fyra får laget inte tappa fler än tre poäng på både Linköping och Örebro.

Återstående matcher: Skellefteå (borta) och Färjestad (hemma).

LINKÖPING

Skadade: Gustav Forsling.

Skadeprognosen: Forsling har en överkroppsskada och missat de senaste matcherna. Lär dock vara tilllbaka i slutspelet.

Kämpar för: Att säkra en topp fyra-placering för hemmaplansfördel i kvarten. Kan också klättra ytterligare någon placering om de andra resultaten går LHC:s väg.

Vad krävs: Måste ta minst lika många poäng som Örebro under de två sista matcherna. Annars avgör målskillnad där Örebro inför avslutningen har ett mål att gå på. HV71 är på samma poäng som Örebro men har betydligt sämre målskillnad vilket gör att LHC har råd att ”tappa” en poäng på HV71 under slutomgångarna.

Återstående matcher: Frölunda (borta) och Leksand (hemma).

ÖREBRO

Skadade: Henrik Lundberg, Daniel Viksten, Henrik Löwdahl.

Skadeprognosen: Löwdahl fick kliva av efter en ”underkroppsskada” som Örebro väljer att kalla det. Det ska dock bara ha varit en försiktighetsåtgärd och Örebro hoppas kunna räkna med kaptenen i slutspelet. Viksten är tillbaka från en längre skadefrånvaro men vilas från säsongsavslutningen för att vara hundra återställd till slutspelet.

Kämpar för: I första hand för att nå en fjärdeplats och hemmaplansfördel i kvartsfinalen.  

Vad krävs: För att vara säker: Ta två poäng fler än Linköping. För att sväva i ovisshet: Ta en poäng mer och hoppas på att man plockar in ett mål på LHC.

Återstående matcher: Modo (borta) och Djurgården (hemma).

HV71

Skadade: Jesper Williamsson, Ted Brithén, Sebastian Strandberg, Björn Melin, Christoffer Törngren, Axel Eidstedt, Erik Ersberg.

Skadeprognosen: Har en lång skadelista. Sebastian Strandberg missar resten av säsongen. Melin, Brithén och Williamsson har fallit bort i slutet men lär återkomma till slutspelet. Värre för Axel Eidstedt och Christoffer Törngren som är långtidsskadade. Erik Ersberg har börjat träna igen och närmar sig en comeback.

Kämpar för: Att nå slutspel och som bonus försöka bli topp fyra. 

Vad krävs: Krävs en poäng för att vara helt säkra på slutspel framöver. För att nå topp fyra krävs det två poäng fler än Linköping och en mer än Örebro på de två sista matcherna.

Återstående matcher: Leksand (borta) och Skellefteå (hemma).

FÄRJESTAD

Skadade: Linus Persson, Jesper Alasaari, Marius Holtet.

Skadeprognosen: Marius Holtet och Jesper Alasaari spelar inte mer den här säsongen. Linus Persson tillbaka i slutspelet. 

Kämpar för: Har en mikroskopisk chans att undvika Play In och gå direkt till slutspelet.

Vad krävs: Enkla förutsättningar – det krävs två raka segrar efter ordinarie tid och att HV71 förlorar båda sina matcher efter ordinarie tid. Samtidigt som man tar igen sju mål.

Återstående matcher: Luleå (hemma) och Växjö (borta).

LULEÅ

Skadade: Emil Sylvegård och Cam Abbott.

Skadeprognosen: Sylvegård kommer att kunna spela i play in. Vilas troligen i kväll liksom Cam Abbott som ska bli pappa i dagarna.

Kämpar för: Klart för Play In.

Vad krävs: -

Återstående matcher: Färjestad (borta) och Frölunda (hemma).

DJURGÅRDEN

Skadade: Tobias Hage, Sebastian Lauritzen, Mikael Samuelsson, Mikael Tellqvist, Steve Saviano, Michael Holmqvist, Linus Arnesson, Marcus Nilson, Alexander Fällström, Daniel Fernholm.

Skadeprognosen: Tellqvist och Samuelsson vilas men lär spela i Play In. Värre för Fernholm som missar resten av säsongen och Marcus Nilson kan tidigast komma in till slutspelet. Hage, Lauritzen och Saviano spelar troligen i kväll medan Fällström och Holmqvist kan komma in först till ett slutspel i bästa fall.

Arnesson kan hinna till ett play in, går på is den här veckan.

Kämpar för: Klart för Play In men slåss med Brynäs om niondeplatsen för att undvika Färjestad.

Vad krävs: Seger i kväll säkrar åttondeplatsen annars får man lita till att Brynäs förlorar sista matchen samtidigt som Djurgården vinner.

Återstående matcher: Brynäs (hemma) och Örebro (borta).

BRYNÄS

Skadade: Simon Bertilsson, Jörgen Sundqvist, Jesper Ollas, Sebastian Enterfeldt och Alexander Lindgren.

Skadeprognosen: Ollas, Enterfeldt och Lindgren har varit borta länge från spel. Sundqvist och Bertilsson missar mötet med Djurgården i kväll men kan snart återkomma i spel igen.

Kämpar för: Klart för Play In men slåss med Djurgården om niondeplatsen för att undvika Färjestad.

Vad krävs: Seger mot Djurgården i kväll och sedan plocka lika många poäng som DIF i sista matchen.

Återstående matcher: Djurgården (borta) och Modo (hemma).

ARTIKELN HANDLAR OM