Förslaget: Gör om seriesystemet helt

Så vill de förändra svensk hockey

Hockeyettan vill göra om seriesystemet i svensk elithockey.

Förslaget: Slopa Hockeyallsvenskan och skapa fyra tio-lags serier direkt under SHL.

”Tiden är mogen att förändra seriestrukturen”, skriver Hockeyettan i ett uttalande.

I början av året meddelade Svenska ishockeyförbundet att de startar en särskild utredning för att se över sportens seriesystem.

Detta sedan röster höjts om att skillnaden mellan serierna är för stor, inte minst ekonomiskt.

SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan har fått lämna varsitt förslag.

Totalt fyra ”divisioner”

Nu offentliggör Hockeyettan sitt.

”Hockeyettans förslag bygger på att det under SHL skapas fyra serier, kallade Hockeyettan Norra, Östra, Västra samt Södra. Varje serie innehåller tio lag vilket ger totalt 40 lag som spelar 36 omgångar fram till mitten av januari”, meddelar man i ett pressutskick.

De två bästa lagen från respektive ”division” ska sedan avancera till nästa skede, det man vill kalla ”Allettan”, och därifrån ska man kunna kvala sig upp till SHL via den gamla modellen kvalserien.

”Bromsar utvecklingen”

Så här skriver man i sin motivering till förslaget:

”I nuvarande form bromsar en semiprofessionell liga den framtida utvecklingen genom att inte kunna skapa tillräckligt med resurser när det gäller sportsliga och ekonomiska värden upp till SHL och framför allt vidare till Hockeyettan och division 2 och nedåt. Det nya serieförslaget syftar till att både bredda och höja spetsen på svensk hockey samtidigt som klubbarna får en mer anpassad sportslig och ekonomisk kostym att förhålla sig till då resorna blir kortare och derbymatcherna fler”, skriver Hockeyettan i sitt förslag.

De lyfter också fram tio punkter om vad ett sådant här seriesystem, enligt Hockeyettan själva, skulle medföra för konsekvenser för svensk elithockey.

Se punkterna i faktarutan nedan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!