Djurgården tappar mark i slutspelsjakten

HOCKEY

Challe: Vi har hela tiden tittat på det nedre strecket

Djurgården behövde seger mot Luleå för att hänga med i jakten på slutspel. Det blev en poäng efter 3–3 och försprånget till Brynäs ökade till sju poäng.

Djurgårdens assisterande tränare Challe Berglund var dock inte särskilt besviken efteråt:

– Vi har ju hela tiden tittat på det nedre strecket också, nu blev det definitivt klart att inte Södertälje hinner ikapp.

Det känns skönt att vi kunde ta varandra i handen på det.

– Men samtidigt så ökade försprånget till Brynäs, det var synd. Nu blir det förstås tufft att plocka in sju poäng men vi kommer aldrig att ge upp.

Det var mycket som stod på spel för Dif – och det märktes i början. Redan slutspelsklara Luleå var sega i benen efter OS-uppehållet och det var hemmalaget som tilläts bestämma. Ledningsmålet kom välförtjänt efter 9.19 då poängkungen Fredrik Bremberg petade in en retur i powerplay efter skott av backen Adam Andersson.

Samtliga Djurgårdens mål kom i spel fem mot fyra och det var Berglund mycket nöjd med.

I den andra perioden började Luleå vinna fler närkamper och få bättre ordning på sitt passningsspel. Lubos Bartecko, åtta i elitseriens poängliga med 38 poäng (13 mål/25 assist), svarade för matchens läckerhet efter 10.41. Slovakens passning skar rakt igenom tre zoner, fem hemmaspelare, och hittade fram till Vladimir Machuldas klubblad. Ensam med Teemu Lassila gjorde tjecken inget misstag utan lade pucken retfullt mellan benen som betydde 1–1.

Machulda låg även bakom Luleås ledningsmål fyra minuter senare då han fälldes fri med målvakten. Thomas Koch var sedan påpassligt framme och slog in returen.

Difs vassa powerplay gav utdelning redan efter 39 sekunder av den tredje perioden när Henrik Nordfeldt kvitterade till 2–2 efter ett bra skott.

Luleås lagkapten Mikael Renberg var helt osynlig i matchen – fram till 13.56 av slutperioden när han äntligen kom rätt och kunde slå in 3–2 på en målvaktsretur.

Nichlas Falk kvitterade till 3–3 när 4.26 återstod och sedan stängde målvakterna igen. Lassila fick dock jobba hårt i slutet när Luleå spelade powerplay.

– Först vill jag gratulera Sverige, och svensk hockey, till OS-guldet. Det var välförtjänt, sade Luleås tränare Slavomir Lener, som var assisterande när Tjeckien vann OS i Nagano 1998.

– Men det var långt ifrån samma spel som visades upp i kväll som i Turin...Jag är dock nöjd med 3–3 och vår målvakt Mattias Modig. Han är bara 18 år men gjorde en toppmatch. Vi kunde ha hjälpt honom lite till runt kassen.

I förlängningsperioden var Dif närmare ett mål och en extrapoäng. Det hade nog behövts för att hålla slutspelsdrömmen vid liv.

Stig Lindmark/TT

ARTIKELN HANDLAR OM