Hockeyn gör miljonförlust på guldpriset

HOCKEY

VM-guld.

OS-guld.

Men ändå gör Ishockeyförbundet en miljonförlust.

– Vi har pengar fram till 2012 i kassakistan. Sedan måste vi arrangera ett VM för att få in pengar, säger Christer Englund, ordförande i Svenska ishockeyförbundet.

Svenska Ishockeyförbundet med representationslaget Tre Kronor har vunnit OS-guld, VM-guld och slutat tvåa i Euro Hockey Tour. Det går inte att göra en bättre säsong.

Hade Svenska Fotbollsförbundet haft samma sportsliga framgångar hade det gett 100 miljoner kronor i intäkter.

Men ishockeyn lever i en annan verklighet med flertalet kostnader för ungdoms- och talangutveckling. Och där intäkter i stort sett bara kommer ifrån publik under LG Hockey Games och från sponsorer.

Nästa lördag genomför Svenska Ishockeyförbundet årsmöte i Stockholm. Då presenteras årets ekonomiska resultat.

– Vi kommer att gå en miljon kronor back. Anledningen till det är bland annat att vi hade dyra omkostnader för guldfester vid OS och VM samt att U18-VM i Ängelholm inte alls gick som vi hade tänkt oss, säger Christer Englund.

OS-guldet gav inte Ishockeyförbundet några extra intäkter. Men VM-guldet gav en bonus på sex miljoner kronor.

Minus i budget

– Men sedan delade vi ut bonus till spelarna på totalt 3,8 miljoner kronor med sociala avgifter. Sedan gick festen i Kungsträdgården på 500 000 kronor, det kostar att vinna guld. Jag brukar skämtsamt säga att det bästa för förbundet är att Tre Kronor kommer trea eller fyra, säger Michael Englund, avgående generalsekreterare.

Ishockeyförbundet hade faktiskt budgeterat med ett minusresultat den gångna säsongen. Och nu blev resultatet faktiskt bättre än planerat.

– Ja, vi hade budgeterat för ett minus på 2,4 miljoner, säger Michael Englund.

25 milj kvar

Svenska Ishockeyförbundet har 25 miljoner kronor i kontanta medel i kassakistan. Det är pengar som finns kvar sedan VM 2002 i Göteborg. Men kassakistan sinar för varje år eftersom förbundets kostnader överstiger intäkterna.

– Som vi har det nu räcker pengarna vi har fram till 2012. Sedan är de slut. Och då måste vi arrangera ett VM, som brukar inbringa runt 50 miljoner, säger Christer Englund.

Här är alla extra kostnader för Svenska Ishockeyförbundet 2005-2006:

Tomas Ros